8.8 C
Dubrovnik
Utorak, 30 studenoga, 2021
NaslovnicaCrna kronikaOPTUŽNICA Ukrajinka namjerno izazvala stečaj, "izvukla" s partnerom značajan novac iz tvrtke

OPTUŽNICA Ukrajinka namjerno izazvala stečaj, “izvukla” s partnerom značajan novac iz tvrtke

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je, nakon provedene istrage, 20. listopada 2021. podiglo pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv prvookrivljene državljanke Republike Ukrajine (1983.) i drugookrivljenog državljanina Republike Srbije, odnosno protiv prvookrivljenice zbog počinjenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. stavak 2. i 1. u stjecaju s kaznenim djelom prouzročenje stečaja iz članka 249. stavak 1. toč. 4. u vezi stavka 3. i stavka 6. Kaznenog zakona, i protiv drugookrivljenika zbog počinjenih kaznenih djela pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. stavak 2. i 1. u stjecaju s kaznenim djelom pomaganja u kaznenom djelu prouzročenja stečaja iz  članka 249. stavak 1. toč. 4. u vezi stavka 3. i stavka 6. i u svezi članka 38. KZ-a.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su postupali u dogovoru, odnosno da je prvookrivljenica kao direktorica jednog trgovačkog društva, registriranog na području Dubrovačko-neretvanske županije, postupala protivno interesima društva i obvezi vođenja poslovanja društva s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika.

Tereti ju se da je postupala s ciljem da drugookrivljeniku priskrbi nepripadnu korist u značajnom iznosu na štetu trgovačkog društva kojeg zastupa, ujedno i u cilju da imovinu trgovačkog društva u pretežitom i esencijalnom dijelu; putem kojeg se odvijalo poslovanje; izmjesti iz trgovačkog društva, na štetu buduće stečajne mase, zbog izvjesne nesposobnosti za plaćanje i stečaja, i na štetu vjerovnika trgovačkog društva.

Okrivljenicu se tereti da je sklopila ugovor o prijenosu poslovnih udjela u drugom trgovačkom društvu i prenijela isto imovinsko pravo na drugookrivljenika, koji joj je svjesno pomagao u činjenju kaznenih djela, pa je iz ugovora o prijenosu poslovnih udjela drugookrivljenik stekao nepripadnu korist u iznosu od 7.959.719,83 kune, u razlici nominalne vrijednosti poslovnih udjela i ugovorom preuzete obveze otplate zajmova. Pretežna imovina društva je, u nominalnoj vrijednosti od 25.970.000,00 kuna, tako prenesena na drugog, na štetu buduće stečajne mase trgovačkog društva nad kojim je, uslijed tih radnji prvookrivljenice uz pomoć drugookrivljenika prouzročena nesposobnost za plaćanje u trgovačkom društvu i nad njim je 19. svibnja 2020. nadležni trgovački sud otvorio stečaj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić