28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaOporukom Marije Račić Dubrovnik je dobio pomorsku akademiju, koju su mogle pohađati...

Oporukom Marije Račić Dubrovnik je dobio pomorsku akademiju, koju su mogle pohađati i žene

Povijest Zaklade Pomorsko trgovačke akademije “Ivo Račić” u Dubrovniku naslov je knjige Nikše Raspopovića koja je u četvrtak predstavljena u Studentskom centru u Dubrovniku.

Riječ je o dopunjenom izdanju knjige o Zakladi, koja je u samom temelju suvremenog dubrovačkog brodarstva.

– Knjiga je dokument vremena ali i uspomena na jednu izuzetnu ženu koja je, pretrpjevši veliku obiteljsku tragediju i ispunjavajuću želju pokojnog supruga, sve ono što su njen suprug kap. Ivo Račić i ona stvarali desetljećima, ostavila za dobrobit svoga naroda – stoji u opisu izdanja.

Podsjetimo Ivo Račić, brodovlasnik i pomorac iz Plata osnovao je 1909. u Trstu parobrodarsko društvo Slobodna plovidba Ivo Račić, koje je uoči I. svj. rata posjedovalo deset prekooceanskih brodova. Nakon njegove smrti sljednik toga društva postala je 1924. Atlantska plovidba Ivo Račić iz Splita, koja se 1929. s parobrodarskim poduzećem Jugoslavensko-amerikanskom plovidbom združila u Jugoslavenski Lloyd, vodeće parobrodarsko društvo Kraljevine Jugoslavije.

Veliki poslovni uspjeh poppratila je nažalost i velika obiteljska tragedija. Račić umire, a gotovo cijelo njegovo bogatstvo nasljeđuje njegova udovica Marija Račić.

U knjizi je autor Nikša Raspopović, među ostalim, dao i pregled njezine oporuke u kojoj je posebno mjesto zauzela pomorska akademija, prethodnica današnjedubrovačke pomorske škole, ali i Zaklada s imenom Iva Račića,koja i danas 104. godine kasnije daje stipendije učenicima pomorske škole.

Marija udova Račić odredila je sudbinu svoje imovine na način da je prvenstveno odredila da rješava … svake kmetske veze kmetove i polovnike moga očinstva Plat-Župa, i neka budu njihove zemlje proste i slobodne…, a potom je dio svoje imovine ostavila dijelu rodbine i osobama koje su o njoj brinule. Kuću u Cavtatu i trgovačku tvrtku ostavila je svom zetu Božu Bancu. Pored odredbe da baštinik od imovine sagradi grob s kapelom na groblju u Cavtatu u kojem će počivati njen muž, djeca i ona, Marija udova Račić određuje općim baštinikom

“… POMORSKO TRGOVAČKU AKADEMIJU KOJA ĆE SE USTANOVITI U DUBROVNIKU, I NOSITI ĆE IME MOGA MUŽA, IVA RAČIĆA, NA NJEGOVU USPOMENU“.

U pogledu akademije koja se ima ustanoviti ona određuje slijedeće:

Akademiju će moći pohađati i žensko. U pogledu akademije njene ustanove, njenog statuta, početka djelovanja, financiranja, programa i mjesta na komu će biti smještena, čuti će se mišljenje strukovnjaka, a odlučan će biti o svemu izrijek moga oporučnog
izvršitelja i administratora i što on odredi. Želim da se akademija smjesti u mojoj kući na Pločama. Ako bi radi prilika moja ustanova, kako je sada zamišljam trebala preinaku, izvršit će se prema izrijeku moga oporučnog izvršitelja i administratora, komu su najbolje poznate moje misli i želje i svrha za koju sve činim.
..

Akademija bi se uglavnom izdržavala od dobiti kapitala uloženog u moru. Kad bi bilo korisno po moju ustanovu,prodat će se isto tako i kuće i zemljište u Trstu i drugovdje.
Imadu li se karati ili kuće prodati ili u opće moje biće realizovati i drukčije uložiti, o tomu će odlučivati moj oporučni izvršitelj i administrator. Moj će oporučni izvršitelj stupiti u posjed cijele moje imovine i vladati će njome kako oporučni izvršitelj, dok zakon to predviđa, a iza toga će vladati kako administrator. Oporučni izvršitelj i administrator će isključivo po svome sudu i uviđavnosti vladati mojom imovinom, realizovat je i na novo ulagati, a u to se neće uplitati nikakva vlast.
..

Škola je izgrađena tek 1954. godine i pored zaključka Upravnog odbora, tih godina nikada joj nije dano ime pok. kap. Iva Račića. Iako je odredba u oporuci Marije Račić izričita, nije škola nikada izgrađena na Pločama nego na Pilama.

Knjigu možete pročitati i online OVDJE.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA