27.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaKultura"OPORUKA" U Sponzi svečano otvorena izložba Ivone Šimunović

“OPORUKA” U Sponzi svečano otvorena izložba Ivone Šimunović

U palači Sponza svečano je večeras otvorena izložba akademske slikarice, Ivone Šimunović. Samostalna izložba pod nazivom “Oporuka” obuhvaća sveukupno 21 rad u tehnici ulja na platnu nastalih u posljednje dvije godine te manjih, ranijih radova u kombiniranoj tehnici ulja na platnu. Izložba je pripremljena u suradnji s Galerijom Forum u Zagrebu te će u rujnu biti predstavljena i zagrebačkoj publici.

„Bilo je zanimljivo promatrati reakcije ljudi na naziv izložbe. Po objavi nismo htjeli otkrivati previše. Htjeli smo da publika sama otkrije tragove oporuke u Ivoninim radovima“, kazala je uvodno kustosica izložbe, ujedno i autorica kataloga Jelena Tamindžija Donnart.

„Ikonološki znakovi koje možete vidjeti su mrlje na radovima, koje se mogu iščitavati kao otisci prstiju, ali kao i kraljevski žigovi, koji su vezani uz ikonologije oporuke. Na triptihu vidimo ljubičastu boju koja je ponovno vezana uz oporuku“, kazala je Tamindžija Donnart.

„Tijekom višemjesečnih razgovora o izložbi i tijekom pripreme kataloga neprestano smo se vraćali na žensku perspektivu, na ženski pogled na svijet i ulogu žena kroz povijest i u današnjem društvu. Žene su uvijek bile te koje su čuvale tradiciju i običaje, one su i predstavnice usmene književnosti. Sve što danas nazivamo tradicijom i običajima, to su zapravo žene uplele u svoj karakter i identitet. To se odnosi na vezove, na kolendu, zapravo na sve što tvori kulturni identitet Dubrovnika. U ovom slučaju Ivona propituje položaj žena u društvu tako da smo mi kao žene primorane na razdoblje čekanja, na razdoblje u kojem moramo stati na kočnicu i napraviti nužnu stanku bilo u našem profesionalnom bilo u našem privatnom životu“, kazala je kustosica.

„Zašto je uopće ta stanka bitna? U katalogu navodim poveznicu s rimskom božicom Vestom, božicom ognjišta i srca. Njene svećenice su u hramu čuvale plamen koji je uvijek trebao tinjati. Taj plamen zapravo svi mi nosimo u sebi. Taj plamen bih se nakon tih stanki trebao rasplamsati. Ivona je dočekala taj trenutak. Taj talent i ideje koje su tinjale u njoj napokon su našle prostor i platformu. Ta platforma su u ovom slučaju platna i uljane boje, koje pokušava ukrotiti i obuzdati. Iako ih pokušava obuzdati, one ipak uspijevaju pronaćii svoj prostor te ih ona i tako preispituje“, kazala je Tamindžija Donnart te istaknula sivi krug sa plavom membranom.

„Ivona zapravo ne uspijeva obuzdati tu membranu i ona se rasteže, puca. Platno postaje koža, koja je poput ljubavi rastezljiva, ali nama ostaju tragovi koji nas podsjećaju bilo na strije na trbuhu bilo na godove u hrastu. Ti tragovi rasta predstavljaju našu evoluciju, naš identitet, kao i preispitivanje identiteta. Među većim, možete pronaći i manje formate. Radi se o seriji „Snovi“ koja se neprestano provlači kroz Ivonine izložbe. Radi se o izdvojenim detaljima, detaljima u magli, poput fragmentiranih snova kojih se sjećamo u magli. Ivona ovom izložbom nastoji stvoriti vizualni kod po kojem ćemo se mi prepoznati. Apstrakcija nije u potpunosti lišena figurativnog prikaza. Kada gledamo apstrakciju mi uvijek mislimo na nekoga tko nam je važan u životu ili nešto što nam je značajno. Uvijek u glavi imamo figurativni prikaza koji se stvara. Pomoću vizualnog koda stvara se naš mentalni kod“, kazala je Tamindžija Donnart.

Ivona Šimunović kratko se obratila okupljenima večeras u Sponzi. Iskoristila je priliku kako bi zahvalila kustosici Jeleni Tamindžija Donnart, Državnom arhivu u Dubrovniku, fotografu Mihu Skvrci, tehnničkom postavu, Toniju i Kikiju, Feđi Gavriloviću, Orsatu Frankoviću koji je dizajnirao katalog izložbe.

„I na kraju svima vama koji se došli na večerašnje otvorenje. Kad sam vidjela Sponzu ovako punu, ostaje mi jedna potvrda i obveza da i dalje nastavim raditi ovo što radim“, kazala je Šimunović.

Izložbu je svečano otvorila zamjenica gradonačelnik Jelka Tepšić.

„Jako je važno da naši likovni umjetnici i svu koji stvarju kulturne projekte u Dubrovniku i kojima se mi dičimo, da to podijelimo s ostalima. Osobito nas veseli što i Ivona ove godine sa svojom izložbom ide u Zagreb i što će to biti jedna od nekoliko izložbi posvećena Dubrovačanima i njihovim djelima u Zagrebu. Čestitam Ivoni i Jeleni. Nadam se da će ova izložba biti samo prva oporuku u nizu, jer oporuka ne mora predstavljati kraj. Osobno me fascinira kad vidim da krhke žene rade fizički ovako velika djela“, poručila je Tepšić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA