33.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOGLEDALO VREMENA: U dubrovačkoj općoj bolnici je psihijatrija jedan od najpopunjenijih odjela

OGLEDALO VREMENA: U dubrovačkoj općoj bolnici je psihijatrija jedan od najpopunjenijih odjela

Iako je dubrovačka bolnica sve do nedavno bila pod velikim pritiskom zbog liječenja oboljelih od koronavirusa, iz bolnice tvrde kako nije došlo do obustave operativnih zahvata i specijalističkih pregleda. U prvih pet mjeseci je obavljeno 80 399 pregleda te 1648 operativnih zahvata, a jedino ograničenje nametnuto pandemijom odnosilo se na nešto manje kapacitete u Jedinici intenzivnog liječenja. Uz 453 pacijenta koji su u posljednja tri mjeseca, od 1. ožujka do 1. lipnja, bili hospitalizirani zbog koronavirusa, najviše pacijenata bilo je smješteno na odjelima interne medicine, kirurgije, ginekologije, pedijatrije, ali i psihijatrije, što bi se moglo povezati uz uvjete života koje je pandemijsko vrijeme “nametnulo” građanima kroz izolaciju i egzistencijalnu nesigurnost koja ih je počela pratiti. Provjerili smo i je li u proteklom razdoblju došlo do povećanja lista čekanja te na koje se preglede najviše čeka.

Iako je proteklih nekoliko intenzivnih mjeseci OB Dubrovnik bila pod velikim pritiskom, a na bolničkom liječenju se znalo nalaziti i do 70-ak pacijenta oboljelih od COVID-a, bolnica je čitavo vrijeme funkcionirala prema redovnom načinu rada te su se obavljali svi operativni zahvati i specijalistički pregledi, potvrdili su iz OB Dubrovnik. Trenutačno zbog preseljenja odjela jedino Odjel otorinolaringologije radi u manjem obujmu.

U posljednja tri mjeseca, od 1. ožujka do 1. lipnja u dubrovačkoj bolnici hospitaliziran je 2861 pacijenta, a njih čak 453-oje na bolničkom liječenju se našlo zbog infekcije koronavirusom. U istom razdoblju najpopunjeniji odjeli su bili: Interna medicina – 731 pacijenta, Služba za kirurške djelatnosti – 398 pacijenata, Ginekologija i opstetricija – 353 pacijenta, Psihijatrija – 298 pacijenata i Pedijatrija – 226 pacijenata.

I dok je u prvih pet mjeseci 2021. godine obavljeno 80.399 pregleda, u isto razdoblju 2019. obavljeno 74.888 pregleda. Kad su pak u pitanju operativni zahvati iz OB Dubrovnik kazali su nam kako je u prvih pet mjeseci 2021., obavljeno 1648 zahvata, dok je tijekom prvih pet mjeseci 2019. obavljeno njih 2142.

“U operativnom programu jedino ograničenje bio je smanjeni broj kreveta u Jedinici intenzivnog liječenja zbog hospitaliziranih pacijenata s COVID-19 infekcijom. Naime, kao što je poznat tijekom 2020., došlo je do spajanja odjela i smanjenog broj kreveta za 25 posto u takozvanom “čistom dijelu bolnice”, pojasnili su iz OB Dubrovnik.

Provjerili smo i je li zbog pandemije došlo do povećanja lista čekanja te za koje se preglede najdulje čeka.

“Liste čekanja nisu povećane, a najdulje se čeka magnetska rezonanca, pregled kod reumatologa i ultrazvuk dojke”, odgovoreno nam je i OB Dubrovnik.

Poznato je da i naša bolnica jedan od većih dužnika kad su u pitanju neplaćeni računi prema veledrogerija te da je u krajem ožujka ponovno postala upitna redovna isporuka lijekova, no čini se i da se po tom pitanju, nakon što je Vlada uspjela postići dogovor s predstavnicima veledrogerija, situacija normalizirala.

“Opća bolnica Dubrovnik ima sve potrebne lijekove kao i dodatne materijale za normalan rad”, odgovorili su na naš upit iz OB Dubrovnik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA