29.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleOdržano trodnevno međunarodno događanje posvećeno održivom volontiranju

Održano trodnevno međunarodno događanje posvećeno održivom volontiranju

Udruga Bonsai u partnerstvu sa dvanaest organizacija, a pod vodstvom Udruga za razvoj civilnog društva iz Ljubljane sudjeluje u projektu European Alliance For Volunteer Support – ERAS financiranog kroz program Europa za građane. Glavni cilj ERAS projekta je dugoročno partnerstvo trinaest gradova iz trinaest različitih zemalja u cilju poboljšanja uvjeta za razvoj volonterstva u partnerskim zemljama i širom Europe. U tu svrhu partnerske  organizacije razmjenjuju ​​informacije, dobre prakse, znanja te  promoviraju volonterstvo kao fenomen.

Prvoga dana događanja uz podršku Poslijediplomskog središta Dubrovnik održao se sastanak sa predstavnicima akademske zajednice, institucija za zaštitu prirode, donositelja odluka i civilnog sektora na kojem se prikazao primjer dobre prakse iz Lousade u Portugalu. Naime u tom gradu koji broji četrdesetak tisuća stanovnika, nakon donošenja smjernica za zaštite okoliša od skromnih tridesetak stranica u manje od 10 godina dogodila se svojevrsna ekološka i volonterska revolucija. Oslonjeni na znanstvene preporuke , istraživanja i prediktivne modele  kao i paticipativan proces kreiranja aktivnosti zajedno sa građanima, Lousada je sa svojih, nešto više od sedam tisuća volontera, programima i projektima koji educiraju građane, povezuju zajednicu, čuvaju baštinu i prije svega okoliš osvojila i Transformative Action Award 2019.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić primili su u službeni posjet dogradonačelnika grada Lousade Manuela Nunesa koji po prvi puta boravi u Dubrovniku. Zamjenica Tepšić izrazila je zadovoljstvo zbog susreta u kojem je dogradonačelnik Lousade iznio vlastita promišljanja i iskustva u kontekstu napretka održivog volontiranja te istaknuo kako je Dubrovnik uistinu sjajna sredina koja ima brojne mogućnosti i potencijale u podizanju razine volonterskog i održivog djelovanja fokusirana na „zelenu“ politiku.

U Centru za mlade Dubrovnik i Lazaretima  predstavnicima iz udruga, razvojnih agencija te gradova iz šest zemalja prikazao se razvoj civilno-javnog partnerstva kao i trenutni projekti  i budući planovi uz poseban osvrt na ekologiju, inoviranje i volonterstvo. Michael Freer , stručnjak iz  Impact House Consultinga održao je radionicu mjerenja utjecaja kao i storytelling radionicu. Panel diskusija o tome koliko je motiviranost odnosno strast važna za kreiranje promjene okupila je uz pomenutog Michaela, Manuela Nunesa, te Kim Luciu Butigan iz udruge Kurenat. Udruga Kurenat organizira Puntiželu ili tzv. Župstock od 1995. godine kao i  humanitarni eko-cross koji se upravo danas održava. Petak je bio rezerviran za zakone i  infrastrukturu, njihovu ulogu u održivosti volonterskih programa kao i planiranje nastavka i jačanje suradnje u polju zaštite okoliša i volontiranja.

Udruga Bonsai posebno se zahvaljuje Društvu prijatelja dubrovačke starine na sponzoriranju ulaza na zidine  koje je dogradonačelniku Lousade predstavio naš mladi sugrađanin i volonter, Srđ Katić.

Iskustvo ERAS projekta kao i preporuke zemalja u kojima je volontiranje daleko razvijenije u praksi potvrđuje tezu: dobro planirano i kvalitetno provedeno volontiranje, sociološki je fenomen u kojem sve uključene strane dobivaju. Tragom toga, udruga Bonsai planira i dalje ulagati svoje resurse u razvoj kvalitetnog i održivog volontiranja u svojoj zajednici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA