30.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOdbrojavanje ugostitelja se nastavlja: 3 do 12 u Dubrovniku

Odbrojavanje ugostitelja se nastavlja: 3 do 12 u Dubrovniku

Odbrojavanje se nastavlja: ugostitelji Juga Hrvatske u srijedu 30. rujna zatvaraju lokale na 60 minuta u akciji „3 do 12″, ali i pozivaju na besplatnu kavu, sutradan.

Slijedom akcija „5 do 12″ u organizaciji Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, te „4 do 12″ u organizaciji Udruge ugostitelja Split i kolega iz cijele Dalmacije, Udruga ugostitelja Dubrovnik zajedno s ugostiteljima Iz okolice se pridružuje akcijom “3 do 12”.

Sezona, ako se tako uopće mogla i nazvati u cijeloj Hrvatskoj, a pogotovo Dubrovniku je podbacila ispod granice održivosti.

Tvrtke koje su godinama dobro radile, zapošljavale ljude, plaćale velike poreze i najmove te svojim poslovanjem uljepšavale i olakšavale život domaćima i turistima su zbog ove zdravstveno ekonomske nedaće dovedene na rub bankrota.

Brojne tvrtke poput putničkih agencija, agencija za organizacije “evenata”, agencija za smještaj, prijevoznika, brodara, praonica, trgovaca, malih iznajmljivača pa naravno i naših kolega ugostitelja, bez ozbiljnih proaktivnih mjera neće dočekati početak sljedeće sezone.

Mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta su zaista pomogle našim zaposlenicima, ali sad je pomoć potrebna i nama poslodavcima da bi ta radna mjesta mogla ostati sigurna do iduće sezone. Ukoliko ne bude nas, neće biti ni radnih mjesta.

Radeći anketu na bazi od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovili smo kako gotovo 60% bilježi pad u poslovanju veći od 50%, a gotovo 40% se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do slijedeće sezone. Čak 80% poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima. Ove se brojke u periodu koji nas očekuje sigurno neće promijeniti na bolje.

Mi od Vlade ne tražimo da nam se poklanja novac niti da nam se daje bilo što na štetu drugih poreznih obveznika. 

Mi samo želimo da nam se u idućim godinama uzme manje na ime poreza i da nam se omoguće kreditne linije koje bi mi naravno vratili kroz poslovanje u idućim, nadamo se boljim godinama.

Naveliko najavljivane kreditne linije preko Hamag Bicra i HBOR-a su ostale prazno slovo na papiru, a komercijalne banke ne odobravaju ugroženim tvrtkama i obrtima kredite u svojim aranžmanima.

Zbog svega toga Udruga ugostitelja Dubrovnik zajedno s kolegama iz okolice, odlučila se na akciju  “3 do 12” te u srijedu 30.09. od 11.57 do 12.57 obustaviti posluživanje svojih gostiju kako bi skrenuli  pažnju na ozbiljnost situacije.

Kao nastavak akcije, sljedeći dan 01.10. na Svjetski dan kave, lokali koji sudjeluju u akciji će u istom vremenskom periodu od 11.57 do 12.57 besplatno posluživati kavu svojim gostima.

Po prvi put smo se na ovaj način odlučili aktivirati, udružiti i od Vlade zatražiti sljedeće mjere za spas gospodarstva našeg grada i cijele Hrvatske:

  1. Obustava naplate PDV-a do 1.3.2021.
  2. Trajna snižena stopa od 10% na svu hranu prema Strategiji razvoja Hravtskog turizma iz 2013. (po zakonu o hrani – jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino) 
  3. Pristup kreditnim linijama za likvidnost (HAMAG)
  4. Pristup kreditnim linijama za investicije (HBOR)
  5. Državna jamstva za kredite kod komercijalnih banaka po uzoru na ostale zemlje Europe.

foto:ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA