Odabrana su najbolja dramska djela u 2023. Tko su dobitnici nagrade koja nosi ime Marina Držića?

Objavljena su imena dobitnika Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2023. godinu. Na natječaj su pristigla su 52 dramska teksta od kojih je jedan isključen iz razmatranja stručnoga povjerenstva zbog neuvažavanja anonimnosti natječaja.

Prva je nagrada pripala Apsi Tomičić za Tuđe topline. U obrazloženju stoji: Drama Tuđe topline Espija Tomičića komorna je, poetska drama za tri lika koja minuciozno i takoreći kirurškom preciznošću, a istodobno vulkanski emotivno, secira početak, trajanje i kraj ljubavnog odnosa između Njega i Nje.

Drugu nagradu ravnopravno dijele: Lucija Marković za 75 godina i Alah nije prozborio ni riječ te Antonela Tošić za Bolna djeca u cvijeća.

Treću nagradu također ravnopravno dijele Nina Horvat za Krivi spoj, Dorotea Šušak za Trenutak prije-poslije (ili Djeca odlaze nepomućenih očiju) i Matej Opolcer za Tigrice.

Povjerenstvo je donijelo i odluku o preporuci za dramsko djelo Nikome ništa Nikoline Bogdanović.

Nagradu za dramsko djelo Marin Držić Ministarstvo dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Pod tim imenom Nagrada se dodjeljuje od 1991.

Stručno povjerenstvo pri Ministarstvu, sastavljeno od tri ugledna kulturna djelatnika, donosi odluku o nagrađenim tekstovima. Ove godine to su bili: Jasen Boko (predsjednik), Doris Šarić Kukuljica i dr. sc. Martina Petranović.

Nagrađenim autorima nagrada se dodjeljuje u novčanom iznosu: prva nagrada iznosi 5.400 eura, druga nagrada 4.000 eura, a treća 2.700 eura. U slučaju da dva autora ravnopravno dijele jednu nagradu, svaki dobiva puni iznos. Ministarstvo se također obvezuje sufinancirati postavljanje na scenu nagrađenih tekstova.

Svečana dodjela Nagrade Marin Držić tradicionalno se održava na otvorenju Festivala hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu. Dobitnicima se tom prigodom uručuju brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića, a predviđeno je i javno čitanje nagrađenih tekstova tijekom Festivala.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.