Nedjelja, 7 ožujka, 2021
Naslovnica Lifestyle Ocjenjivanje mljetskih vina i alkoholnih pića: Šampioni su vinjak iz Kozarice...

Ocjenjivanje mljetskih vina i alkoholnih pića: Šampioni su vinjak iz Kozarice i “bijelo” iz Babinog Polja

U Babinom Polju održano je prvo ocjenjivanje mljetskih vina i jakih alkoholnih pića u novijoj povijesti. Riječ je o zajedničkom projektu Nacionalnog parka Mljet i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čiji je cilj revitalizacija vinogradarsko-vinarske proizvodnje na Otoku i poticanje gospodarske eksploatacije mljetskih autohtonih sorata vinove loze Kuljenače i Mrkuše.

Organizatori su prikupili ukupno 18 uzoraka, od čega 12 vina, 6 bijelih i 6 crnih te 6 jakih alkoholnih pića. Ocjenjivačka komisija u sastavu Aleksandar Brodski, dipl.ing., dr.sc. Mirela Osrečak i doc.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj, pod nadzorom predsjednika prof.dr.sc. Marka Karoglana proglasila je pobjednike.

Šampion u kategoriji vina je mješavina bijelih sorata (Pošip i Rukatac) proizvođača Roberta Mioča iz Babinog Polja, koja je ocijenjena s 83 boda. U kategoriji jakih alkoholnih pića titulom šampiona okitio se vinjak proizvođača Balda Hazdovca iz Kozarice koji je također ocijenjen s 83 boda.

Rezultati ocjenjivanja vina

Rezultati ocjenjivanja jakih alkoholnih pića

Konačni rezultat je medijana, tj. srednja ocjena u nizu tri ocjenjivača. Prethodno su određeni i bodovni pragovi za odličja, kako slijedi: 82-100 bodova – zlatna medalja; 75 – 81 bod – srebrna medalja; 70 – 74 boda – brončana medalja; 65 – 69 bodova – priznanje za sudjelovanje; manje od 65 bodova – odbacivanje uzorka.

Svečanost dodjele diploma svim natjecateljima bit će upriličena čim epidemiološka situacija to dopusti. Organizatori čestitaju svim sudionicima prvog ocjenjivanja mljetskih vina i jakih alkoholnih pića. Nadaju se kako će ovo postati lijepa tradicija te da će, kao rezultat pozitivnog natjecateljskog duha, iz godine u godinu rasti i broj uzoraka i kvaliteta ocijenjenih proizvoda.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić