28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiObjavljeni životopisi novih ministara turizma, gospodarstva, demografije i poljoprivrede

Objavljeni životopisi novih ministara turizma, gospodarstva, demografije i poljoprivrede

Nova hrvatska Vlada imat će 18 ministarstava, od kojih će tri voditi ministri iz kvote Domovinskog pokreta. HDZ-ovi ministri većinom ostaju isti, jedino novo ime je Tonči Glavina. Objavljeni su i životopisi novih ministara.

Tonči Glavina, novi HDZ-ov ministar turizma rođen je u Splitu 1980. godine, a oženjen je i otac dvoje djece. Školovao se u Sjedinjenim Američkim Državama, 2003. je završio diplomski smjer poslovne ekonomije i marketinga na Wesley Collegeu u Doveru, u saveznoj državi Delaware, a potom 2005. godine magisterij poslovne ekonomije, smjer izvršni menadžment i strateško poslovno upravljanje, također na Wesley Collegeu.

Karijeru je i započeo u Americi kao pripravnik u marketingu i menadžmentu u Mills Corporationu u Doveru, a bio je, kako navodi, i direktor studentskog doma. Radio je i kao projektni menadžer od 2005. do 2007. godine u Heritage Building Groupu u Jamisonu u Pennsylvaniji. Po povratku u Hrvatsku 10 godina bio je direktor strateškog upravljanja u tvrtki Eklata Split, a od 2017. godine državni tajnik u Ministarstvu turizma. Član je HDZ-a i obnašao je niz stranačkih dužnosti na lokalnoj razini u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Suosnivač je Hrvatske interesne udruge ugostitelja.

Ivan Šipić, ministar demografije i useljeništva iz kvote Domovinskog pokreta bivši je član HDZ-a i bivši gradonačelnik Trilja. Rođen je 1974. u Sinju, otac je dvoje djece i diplomirani je teolog. Na početku karijere kratko je radio kao vjeroučitelj u osnovnim školama u cetinskom kraju pa se prebacio u politiku. 2001. godine ulazi u Gradsko vijeće Trilja, 2005. postaje zamjenik gradonačelnika, a 2008. gradonačelnik. Od 2016. do 2020. godine bio je i saborski zastupnik. Na čelu Trilja bio je 13 godina, sve dok se nije razišao s HDZ-om. 

Josip Dabro, glavni tajnik i predsjednik vukovarsko-srijemskog Domovinskog pokreta, novi je ministar poljoprivrede. Rođen 1983. u glavnom gradu Srbije, Beogradu. Ima troje djece. Na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu 2012. godine završio je Stručni studij za izobrazbu trenera, studijski smjer Kondicijska priprema sportaša, te postao stručni prvostupnik trenerske struke. Zatim je 2019. godine na Univerzitetu u Travniku, nakon dvije godine studija na Edukacijskom fakultetu, smjer Opća kineziologija, stekao diplomu i stručno zvanje magistra kineziologije. Niz godina bavi se kickboxingom. Bivši je član HDZ-a i aktualni glavni tajnik Domovinskog pokreta. Od 2017. do 2021. godine bio je HDZ-ov zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije, a potom i vijećnik Domovinskog pokreta. U biografiji je naveo da je upravitelj zaklade Vrhbosanske nadbiskupije i radi kao asistent voditelja unapređenja prodaje u tvrtki Filir d.o.o. u vlasništvu stranačkog kolege Marija Radića.

Ante Šušnjar, odvjetnik iz Zagreba, novi je ministar gospodarstva. Član je Predsjedništva DP-a i Suda časti te jedan od osnivača te stranke. Rođen je u Mostaru u Bosni i Hercegovini 1983. godine, oženjen je i otac troje djece. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Splitu i bavi se odvjetništvom od 2010. godine. Prvo kao samostalan odvjetnik, potom kao partner u odvjetničkom društvu Potočnjak & Šušnjar, a od 2020. godine obavlja i poslove stečajnog upravitelja. Govori engleski i služi se njemačkim jezikom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA