26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaDupromoO katastru maslinika, smanjenim poticajima i budućnosti hrvatskog maslinarstva

O katastru maslinika, smanjenim poticajima i budućnosti hrvatskog maslinarstva

Sinaj Bulimbašić propituje budućnost hrvatskog maslinarstva, napominjući kako maslinare čekaju uzbudljiva vremena

Pravilnik o upisniku maslinika trebala bi voditi i ažurirati Agencija za plaćanje u poljoprivredi

Prema najavama, nakon više od trideset godina, odnosno od postanka nove hrvatske države u dogledno vrijeme imat ćemo katastar hrvatskih maslinika. Godinama maslinari očekuju da će se po uzoru na registar maslinika iz Austro-Ugarske, uspostaviti popis maslinara i maslinika, ali nikako da dočekamo taj dan.

Ne znamo, ne znamo

Nevjerojatno je, ali istinito da mi ne znamo koliko poljoprivrednika u priobalju uzgaja masline, koliko su stari maslinari i koliki je prosjek broja stabala po jednom vlasniku. Ne znamo ni koliko ima maslinika sa više od 10.000 stabala, ni koliko ima maslinara na okućnici sa po desetak stabala.

Stoga veseli da je napokon donesen Pravilnik o upisniku maslinika, koji će u elektroničkoj bazi podataka voditi i ažurirati Agencija za plaćanje u poljoprivredi, a sadržavat će sve podatke o maslinama, maslinovom ulju, maslinarima i uljarama.

Poučen dosadašnjim iskustvom prikupljanja podataka i prikazivanju stvarnog stanja o hrvatskom maslinarstvu, bojim se da će se ovo realizirati, bar ne u skoroj budućnosti.

Ulomak teksta iz časopisa Maslinar br. 80. Novi časopis Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA