32.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaNovinar Mato Pavličević predvodi listu za 10. jedinicu stranke kojoj je uzor...

Novinar Mato Pavličević predvodi listu za 10. jedinicu stranke kojoj je uzor Dubrovačka Republika

Dubrovčanin sa zagrebačkom adresom, novinar Mato Pavličević nosit će listu stranke Republika za 10. izbornu jedinicu, a čiji je predsjednik Damir Vanđelić.

Koalicija Fokus i Republika predala je danas Državnom izbornom povjerenstvu izborne liste u 11 izbornih jedinica.

“Na listama su dokazani ljudi, kako na lokalnim razinama kojima upravljaju, tako i u sektorima koji su se bavili!”, istaknuli su uoči predaje lista čelnik Fokusa Davor Nađi te predsjednik stranke Republika Damir Vanđelić.

Među tim ljudima je i Dubrovčanin Mato Pavličević, član Republike i kako smo već naveli nositelj liste za 10. izbornu jedinicu.

„Mi ne nudimo obećanja, nego konkretna rješenja koja su javno objavljena u našem programu. Država, republika, je naša majka a majku ne smijemo krasti. Isto tako majka treba brinuti o svojim građanima, od najmlađih pa do najstarijih, da svi imaju život kakav zaslužuju i jednake mogućnosti!”, rekao je tom prilikom Mato Pavličević.

Vanđelić je prethodno na fb profilu ove stranke komentirao Milanovićevu 3. republiku.

-Drago nam je da predsjednik uviđa kako moramo ponovno ojačati temelje demokracije i da je pravi odgovor na to riječ Republika. Upravo zato smo i osnovali stranku pod imenom Republika. Milanović nije prava osoba koja bi trebala govoriti o 3. republici, jer je donio odluku da dužnosnici ne trebaju prolaziti sigurnosne provjere, zato što je ukinuo javne natječaje za pozicije upravama i nadzornim odborima državnih tvrtki i tvrdio da je to politička odgovornost, a na kraju i zato što danas gazi Ustav, dok je njegova vlada uredno glasala za ustavne suce po stranačkoj pripadnosti – smatra Vanđelić.

Damir Vanđelić je nedavno na svom Facebook profilu otkrio da mu je uzor Dubrovačka Republika i da je zato, između ostaloga, odabrao ime „Republika“ za svoju stranku:

„Zašto je Dubrovačka Republika dobar uzor nove političke paradigme i zašto je naša stranka uzela ime Stranka Republika? Osim očigledne potrebe izgradnje modernih i jakih institucija Republike koje garantiraju potrošačima, umirovljenicima, ugnjetavanima, dužnicima i vjerovnicima, općenito svim građanima pošten tretman i zaštitu, uzor stranke Republika je i Dubrovačka Republike. Imamo Hrvatsku, nemamo Republiku. Republiku svih građana, a ne interesno umreženih 15% građana. Zato je 400.000 hrvatskih građana otišlo?

Dubrovačka Republika, u svojem neprekinutim trajanju od 450 godina, ostaje jedan od najsvjetlijih primjera mudrosti, demokratičnosti i tolerancije u povijesti europskih država.

Ova mala, ali moćna morska republika stekla je međunarodno priznanje ne samo zahvaljujući svojoj strateškoj poziciji na Jadranu, već i svojoj sposobnosti da kroz stoljeća održava neovisnost među moćnijim susjedima.

Demokratičnost Dubrovačke Republike očituje se kroz njen složen i pravedan politički sustav. Vlast je bila raspodijeljena među više tijela, uključujući Veliko vijeće, Malo vijeće i Senat. Time se osiguravalo da nijedna osoba ili skupina ne može monopolizirati moć. Jedan od ključnih elemenata dubrovačkog političkog sistema bio je i položaj kneza. Knez je bio izabran na relativno kratke mandate, obično trajući samo mjesec dana, kako bi se spriječila akumulacija moći i osigurala rotacija vlasti. Ova praksa je bila izuzetno neobična za svoje vrijeme i služila kao još jedan primjer dubrovačke predanosti demokraciji i ravnoteži moći.

Mudra politika Dubrovačke Republike manifestirala se kroz njezinu neutralnost i diplomatsku vještinu. Dubrovnik je uspio održavati mirne odnose s Otomanskim Carstvom, Venecijom, i drugim moćnicima tog doba, često djelujući kao posrednik u međunarodnim sukobima. Njihova sposobnost da navigiraju složenim geopolitičkim pejzažom omogućila im je prosperitet kroz trgovinu i diplomaciju, dok su istovremeno izbjegavali skupe i razarajuće ratove.

Tolerancija je još jedna distinktivna karakteristika Dubrovačke Republike. Unatoč tadašnjim prevladavajućim normama, Dubrovnik je bio poznat po svojoj religijskoj i etničkoj toleranciji. Grad je bio dom različitih etničkih skupina i vjerskih zajednica, uključujući katolike, pravoslavce, muslimane i židove, koji su živjeli u harmoniji. Ovaj suživot različitih kultura i vjera ne samo da je obogatio dubrovačko društvo, već je pridonosio i njegovoj ekonomskoj snazi i socijalnoj stabilnosti.

Dubrovačka Republika danas služi kao uzor modernim republikama ne samo zahvaljujući svom gospodarskom uspjehu i političkoj stabilnosti, već i zbog njenih vrijednosti demokratičnosti, mudre politike i tolerancije. Njezino nasljeđe podsjeća na važnost promišljene vlasti, vrijednost mirnog suživota različitih kultura i vjera, te pokazuje da je moguće izgraditi prosperitetno društvo na temeljima uzajamnog poštovanja i razumijevanja. Dubrovačka Republika je dokaz da male države mogu ostaviti dubok i trajan utjecaj na svjetsku povijest, služeći kao svjetionik mudrosti, demokracije i tolerancije.

Mi danas nemamo ništa od toga i s lošim ljudima idemo u autokraciju, ekonomsko i društveno dno Europe”, zaključuje Vanđelić.

2 KOMENTARI

 1. Cudno i zamorno je sve ovo citati, ali segmenti, kaze se dokazani ljudi: ” Vandzelic bio na duznosti sefa za obnovu Zg.pa nakon mjesec dana dize sidro jer se trebalo dokazati znanje i sposobnost!
  Dalje bio je pred. Uprave INE KADA JE LOPOVLUK CVJETAO mislim jako “odgovaran”_
  Opet ovaj iz Zagreba “ima” rjesenje za Dubrovnik, pomalo nestvarno se doima……?

 2. Lijepo je Gosp. Duško primijetio neke stvari.Naime za 10 izbornu jedinicu povjerenik je bio gosp.prof I.Brković.
  Čovjek koji je napisao ekonomski program stranke Republika i član ZRINa ,doslovno izigran od Vanđelića.Prikupili smo 8 kandidata i poslali potrebnu dokumentaciju u Zagreb.Logikom zdravog razuma trebao je biti nositelj liste gosp.Brković,ali eto umješala se Dubrovačka Republika I zasjela na 1 mjesto.
  Ma nije sramota izgubiti nego na kakav način.Ako će stranka i gosp. Vanđelić biti iskrena i poštena prema biračima,kako je bila prema nama osmorici onda dragi birači bolje vam je da ostanete kod kuće,jer dati glas Republici je bačen u ” ništa ”
  Lp

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA