31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaNova suradnja gradova prijatelja – otvorena izložba "Od Carigrada do Istanbula"

Nova suradnja gradova prijatelja – otvorena izložba “Od Carigrada do Istanbula”

Izložba „Od Carigrada do Istanbula – Fotografije rumelijske strane Bospora od sredine 19. do 20. stoljeća“ autora dr. Sinana Genima otvorena je večeras u žitnici “Rupe”.

Izložba fotografija plod je suradnje gradova prijatelja Dubrovnika i Beyoğlu, a u organizaciji su sudjelovali Dubrovački muzeji i Zaklada Suna i İnan Kıraç. Postav izložbe satkan je od djela majstora – fotografa koji su svoje umijeće razvijali u Istanbulu krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Jedinstveni izbor iz Kolekcije istanbulskih fotografija u vlasništvu Sune i İnana Kıraça otkriva veličanstvene građevine, svakodnevicu i intrigantne ličnosti Istanbula iz prošlosti.

Prisutnima su se obratili ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, kustos dubrovačke izložbe i voditelj Etnografskog muzeja Rupe Ivica Kipre, autor izložbe dr. Sinan Genim, dogradonačelnik Beyoğlua Yusuf Ulutaş, dok je izložbu otvorio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. 

Gradonačelnik se u svom obraćanju osvrnuo na 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Turske, kao i na odlične odnose dvaju gradova prijatelja. –„ Ovim događajem nastavlja se plodonosna suradnja između Dubrovnika i grada prijatelja Beyoğlu-a, u području promocije kulturne baštine i njegovanja umjetničkog stvaralaštva“, rekao je.

Podsjetio je i na povijesnu povezanost Dubrovnika I Istanbula istaknuvši povijesnu činjenicu da je konzulat Dubrovačke Republike u Istanbulu utemeljen još 1688. godine, a prvo dubrovačko poslanstvo Osmanlijama dogodilo se 1430. na poziv sultana Murata II koji je Republici dao pismeno jamstvo za sigurnost kretanja i trgovanja na osmanskom tlu.

-„Upravo je replika originalne mramorne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu iz 1720. godine donirana je Gradu Dubrovniku uoči otvaranja 72. Dubrovačkih ljetnih igara. Tim činom potvrdio se kontinuitet prijateljskih i partnerskih odnosa dvaju sestrinskih gradova čija je povijest duboko isprepletena“, rekao je gradonačelnik ocijenivši da će izložba koja će ostati otvorena do 5. kolovoza nesumnjivo obogatiti kulturnu ponudu Dubrovnika jer će biti dostupna ne samo građanima nego i brojnim posjetiteljima u potrazi za zanimljivim kulturno povijesnim sadržajima.

Otvorenju izložbe nazočila je i generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu Ivana Zerec, a ispred Grada Dubrovniak zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA