29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleNESVAKIDAŠNJI PRIZOR: Roj pčela na crkvi Male braće

NESVAKIDAŠNJI PRIZOR: Roj pčela na crkvi Male braće

Dubrovčane i njihove goste jutros je na Stradunu zatekao neobičan prizor. Roj pčela sakupio se na fasadi franjevačke crkve Male braće. I dok svjedočimo masovnom pomoru pčela u drugim dijelovima Hrvatske na Stradunu se one prirodno roje.

Nije to ništa neobično, ako se zna da se upravo početkom svibnja prirodno odvija podjela pčela, odnosno rojenje. To je način razmnožavanja pčela, kojim se postiže uvećanje pčelinjih zajednica. Ono se sastoji u podjeli postojeće pčelinje zajednice i izdvajanju dijela pčela s maticom, koje formiraju novu pčelinju zajednicu i naseljavaju novo stanište. Prirodno rojenje je oblik za očuvanje i prilagođavanje za očuvanje vrste, za podmlađivanje i povećavanje životne sposobnosti pčelinjeg društva.

Naravno da ove pčele ne mogu ostati na fasadi Male braće. Zato pretpostavljamo kako će uskoro stići jedan od naših lokalnih pčelara, koji će dimom pčelinje ljubice uspavati ovaj roj i premjestiti ga u sigurnu novu košnicu.

VIDEO: Mirna ruka pčelara Stijepa uklonila roj pčela sa Straduna

Rojevi obično nisu agresivni, osim ako ih se ne provocira, pa je važno držati se na dobroj udaljenosti od rojeva kako bi se izbjeglo njihovo provociranje. Pogledajte ih, fotografirajte i ostavite na miru.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA