14.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaLifestyleŠto je festa bez pravih makarula? Pođite "u Brbore"!

Što je festa bez pravih makarula? Pođite “u Brbore”!

Nema prave feste bez pravnih šporkih makarula! Naizgled, šporki makaruli su veoma jednostavno jelo, stoga “prepirke” koje se mogu pronaći ispod objava tog recepta na jugu Hrvatske, nerijetko izazivaju čuđenje u ostatku kulinarskog svijeta. Svi recepti za šporke makarule su pod osobitim povećalom dubrovačkih gurmana i kuhara, jer su se oduvijek povezivali uz tradiciju i običaje koji su u Gradu pratili najveću od svih, Festu sv. Vlaha.

A, za dobre šporke makarule, treba imat i pravu pastu. To će neosporno potvrditi svaka domaćica. K’o što tu pastu treba znat i skuhat. Da ne bude ni prekuhana ni tvrda. Po prave makarule za ovu festu, možete poć’ do Brbore, na semafore, jer dobio je dobru talijansku marku s kojom ne možete falit.

Recept Branka Lovrića

Za recept šporkih makarula smo ovoga puta pitali Branka Lovrića, novog chefa u Hotelu “Lapad”. Predložio je sastojke za pet osoba.

Dakle, za dobre šporke makarule potrebno je:

-govedina (ili junetina – meso bez kosti) 0,85 kg

– mast svinjska 0,10 kg
– luk 0.50 kg
– ukuhana rajčica 0,04 kg
– vino plavac mali 0,10 kg
– peršin (u listu) 0,025 kg
– češnjak 0,02 kg
– cimet 0,0002 kg
– klinčić 0,0001 kg
– lovorov list 1/4 kom
– makaruli (tjestenina) 0,50 kg
– sir galibani grana padano(domaci ovčji sir)
0.05kg
– papar 0,0008 kg
– sol 0,03 kg

Priprema:

Meso se na kocke nareže (veličine 1,5 x1,5 cm). U posudi na vreloj svinjskoj masti doda se sjeckani luk. Kad luk uvene i zastakli, doda se sječeno meso. Sve se pirja dok tekućina iz mesa potpuno ne ispari. Doda se ukuhana rajčica pa još kratko vrijeme popirja.

Zalije se vinom i tekućinom (temeljac od kostiju, kocka ili voda), ja uvijek kuham temeljac od kostiju koje kuham od 7 do 12 sati. Jelo se povremeno promiješa uz stalno pirjanje u posudi bez poklopca.

U jelo se dodaju sjeckani peršin i češnjak, cimet, klinčić, lovorov list, papar i sol. Jelo se i dalje lagano pirja oko dva sata ovisno o tvrdoći i količini mesa, uz povremeno dolijevanja vrelog temeljca, budući jelo treba dobiti svoju prirodnu gustoću bez ikakvih dodatnih zaprški ili ičega sličnog.


Jelo se poslužuje posuto domaćim struganim ovčjim sirom ili galibani grana padano.

nema Feste bez pravnih šporkih makarula

Makaruli Riscossa – pravi izbor za dubrovačku deliciju!

Osim dobrog i gustog toća, za ovu našu deliciju koja miriše na mnogi dubrovačkim trpezama u vrijeme Feste sv. Vlaha, potrebno je imati i prave makarule. Za to se ove godine pobrinula butiga koju svi poznaju pod nazivom “u Brbore”, na semaforima.

U toj dobro opskrbljenoj trgovini mogu se pronaći makaruli poznate talijanske marke Riscossa 500 g po cijeni od 17,90 kn, pa napokon možete imati sve sastojke da ugodite svom nepcu kako mirita.

Dođite na dobro poznatu adresu butige Maxi market Semafori (u Brbore), ulica Iva Vojnovića 100 učinit spenzu i pronaći ćete sve što vam treba. 

Radno vrijeme: pon-sub od 6:30-20:30, ned 6:30-12:00

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA