13.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 5 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiNakon kratke bolesti u 69. godini života preminuo je Željko Kulišić

Nakon kratke bolesti u 69. godini života preminuo je Željko Kulišić

U 69. godini života, nakon kratke bolesti preminuo je Dubrovčanin Željko Kulišić. Prenosimo in memoriam redakcije DuLista.

Od politike do maslina i Jugovih utakmica, uvijek davajući sve od sebe, Željko Kulišić aktivno sudjeluje u najvažnijm gradskim događajima desetljećima unatrag, a uvijek – s jednakim žarom.

Rođen 1952. godine, na Pomorskom fakultetu postaje inženjer brodostrojarstva. Ljubav prema moru odvodi ga daleko od grada. A ipak, nakon 20 godina plovidbe na stranim brodovima u svojstvu upravitelja stroja, pred početak Domovinskog rata, vraća se u svoj voljeni grad te se zapošljava u komunalnoj tvrtki Čistoća, kao tehnički direktor. Potom postaje prvi poslijeratni pročelnik za komunalne djelatnosti, u razdoblju od 1993. do 1997. godine. Unutar 16 godina rada u Hrvatskim vodama, dvije godine, u razdoblju od od 2005. do 2007. provodi kao dožupan Dubrovačko-neretvanske županije.

Posebno mjesto u njegovom radu, kojim se osobito ponosio, je bilo mjesto predsjednika podružnice Hrvatski domobran Dubrovnik, a obnašao je i mjesto dopredsjednika Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran na nacionalnoj razini. Ovo za Željka nije bila samo funkcija, već životna misija – koja je u konačnici dovela do rasvjetljavanja misterije mučnog razdoblja hrvatske povijesti. Nakon gotovo 70 godina, Udruga je upravo pod ‘kapom’ Kulišića, u 2013. pokrenula ekshumacije na Jakljanu, desetljećima otvorenoj rani vojne povijesti koja priča o nestalim hrvatskim i njemačkim vojnicima i civilima sa šireg dubrovačkog područja, ubijanima dugo nakon završetka II svjetskog rata. Veoma zahtjevan posao od istraživanja, iskapanja do izrade Spomen obilježja obavila je mala skupina domobrana, volontera. Tim činom zauvijek se upisuju u misli i zahvale potomaka ubijenih. Pokretač je Elafitskog hodočašća, kojim se dubrovački domobrani proteklih osam godina 23. kolovoza prisjećaju 272 ekshumirane žrtve komunističkog zločina počinjenog za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata na užem dubrovačkom području.

Visoka etičnost i moralnost potvrdila se još jednom funkcijom – Željko Kulišić je u 2016. izabran za punopravnog člana Suda Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta.

Ipak, sve njegove funkcije, poslovi i bogati životni put sastajao se u najvažnijoj točki – njegovoj obitelji i njegovim oraškim maslinama. S osobitim ponosom uvijek je isticao ljubav prema svojoj Maji, Barbari i Zvonku te četvero unučadi.

Redakcija Dubrovnikneta izražava sućut obitelji i prijateljima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić