13.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 5 prosinca, 2021
NaslovnicaLifestyleNajljepša kuća za odmor u Hrvatskoj, Villa Adrian na Pločama krije zanimljivu...

Najljepša kuća za odmor u Hrvatskoj, Villa Adrian na Pločama krije zanimljivu obiteljsku priču

Vila Adrian ove je godine primila priznanje kao najbolja vila za odmor u Hrvatskoj na 6. Forumu obiteljskog smještaja, koji se održao u Pazinu. U jakoj konkurenciji 46 finalista iz cijele Hrvatske, terenska patrola Novog lista odlučila se baš za ovu ljepoticu na Pločama. Njezini vlasnici Adrian Wiele i Naira Asatryan nisu očekivali da će baš oni dobiti nagradu, no ističu kako su odlučivale sitnice, a možda kod njih i činjenica da gostima uz luksuzni smještaj nude i domaćinsku atmosferu i dodatne usluge.

Vila ima šest spavaćih soba s vlastitim kupaonicama, bazen i terasu s ležaljkama i roštiljem, otvorenu kuhinju s blagovaonicom, dnevni boravak. Ukoliko gosti požele, za njih će kuhati vrhunski kuhari, a mogu uživati i u koncertu uživo.

Glazba, točnije rečeno klavirska glazba utkala je svoje niti u dušu ove vile. Njezina priča počinje dolaskom obitelji Preger u Dubrovnik, a nakon Drugog svjetskog rata, točnije 1949.

Piroška Radauš na taraci svoje kuće na Pločama

Adrianova baka Piroška Radeuš, rođena Preger, bila je druga žena poznatog i cijenjenog kipara Vanje Radauša, a sama je završila Muzičku akademiju u Zagrebu i postala pijanistica. Njezin prvi rođak, također cijenjeni pijanist Andrija Preger, često je kao korepetitor nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama, prateći na klaviru brojne solo umjetnike koji su nastupali u Gradu.

Adrian se sjeća kad je jedne godine provodio ljeto kod bake Piroške, a ujak Andrija je tada vježbao u njihovoj kući s dječakom njegovih godina. Bio je to Stefan Milenković, violinist, nazvan čudom od djeteta, koji je nastupao u Dvoru. Adrian je svaki dan na putu prema plaži susretao svog vršnjaka, koji je u njihovoj kući provodio sate i sate vježbajući za koncert s njegovim ujakom.

Obitelj na okupu tijekom ljetnih praznika

Kuća je bila uvijek puna glazbe, ali i umjetnika, kipara, slikara, književnika, koji su se okupljali na taracama s jedinstvenim pogledom.

Danas je ponosna domaćica ove vile pijanistica Naira Asatryan, a gosti imaju privilegiju svakodnevno uživati u zvuku njezinog klavira.

Naira mi objašnjava, kako obitelj živi u kući do vile i gostima osim smještaja pružaju dodatne usluge, informacije, a ako oni to žele, i svakodnevna druženja.

– Mlađi gosti u kući ne borave puno. Neki žele privatnost pa mi to poštujemo, ali većina naših gostiju srednjih godina i stariji baš uživaju u druženju s obitelji. Moj suprug je radio kao agent za poboljšavanje kvalitete u turističkim objektima, pa je svoje iskustvo primijenio i na naš smještaj. Kad je bila u listopadu stigla patrola Novog lista, taman smo imali jednu grupu veselih Argentinaca. Novinari su došli na tulum, a mislim da ih je taj doživljaj kad se gosti i vlasnici vile zajedno zabavljaju oduševio, kaže Naira, dodajući kako ona u kući do vile svakodnevno vježba na klaviru, a gosti koji borave u kući u svojim recenzijama često ističu baš taj jedinstveni ugođaj: pogled na grad i more i glazbu u pozadini.

Naira i Adrian sa svojim gostima iz Argentine

Obitelj Preger Radauš u Dubrovnik je došla 1947. nakon Zagreba i Splita, a Piroška se zaposlila u Glazbenoj školi. Živjeli su kao podstanari 12 godina u Vili Birimiša. 1959. izgradili su vlastitu kuću na Pločama iz koje Piroška ni za vrijeme Domovinskog rata nije htjela otići.

Gradnja današnje Vile Adrian završila je 1959.

-Moj svekar, svekrva i Adrian tada su živjeli u Njemačkoj, gdje se Adrian i rodio. Zvali su baku da dođe živjeti s njima, ali ona jednostavno nije htjela otići nigdje iz svoje kuće, sa svoje tarace. O njezinom braku s poznatim umjetnikom Vanjom Radeušem, ne znamo puno, ali činjenica da je njegovo prezime zadržala, govori dovoljno.

Kuću su naslijedili Adrianovi roditelji. Ona se, zbog svoje veličine iznajmljivala godinama, no tek prije 15 godina Adrian i Naira odlučili su uložiti novac i pretvoriti je u luksuznu vilu.

– Malo, po malo, ulaganjima iz godine u godinu, uspjeli smo je obnoviti i pretvoriti u ljepoticu. Kad je riječ o unutrašnjem uređenju to smo sve sami radili. Oboje volimo „uređivati“, to nam je hobi. Jako volimo boje. Zato su naše sobe, kupaonice i općenito cijela kuća razigrani. Svaka soba je drugačija. Naši gosti fotografije mogu vidjeti na internetu i uglavnom nam dolaze oni koji, kao i mi, vole šareno. Svake godine 20 do 30 posto zarađenog novca ulažemo u kuću. Stalno obnavljamo od kupaonica do soba…, a uskoro ćemo trebati promijeniti i pločice u bazenu. Tako je to, ako želite dobre ocjene i zadovoljne goste, stalno treba ulagati, govori mi Naira.

– Naše prednost je domaćinska atmosfera, pogled i pristupačne cijene, a naša filozofija je da gostima uvijek damo više, nego što su platili, zaključuje Naira.

U fotogaleriji pogledajte kako iznutra i izvana danas izgleda Vila Adrian.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić