31.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruNajdraži naslovi Josipe Vragolov: čitanjem knjige održavamo na životu!

Najdraži naslovi Josipe Vragolov: čitanjem knjige održavamo na životu!

Kada kao knjižničarka dobiješ priliku predstaviti tekstove koji su na tebe utjecali, pa te u životu promijenili ili usmjerili, zapitaš se što uopće javnost zna o tvome poslu? Zna li za svakodnevnu skrb o tisućama knjiga, od slikovnica sve do inkunabula, o digitalizaciji, repozitoriju, revizijama, ili o nametnicima koji su na doručku, ručku i večeri u Ilijadi na trećoj polici do prozora? Vjerojatno zna malo, i možda se ponekad zapita je li netko tko je profesionalno zaposlenjem duboko uronjen u knjige u knjižnicu uopće ima vremena (ili volje) za čitanjem? E pa ima!

Napisala: Josipa Vragolov, diplomirana knjižničarka i profesorica češkog jezika i književnosti

Bohumil Hrabal – Prebučna samoća

Bohumil Hrabal je češki pisac 20. stoljeća, Jiři Menzel ekranizirao je dosta njegovih djela te osvojio i brojne nagrade za njih. Karakterističan je po beskrajno dugim rečenicama, a čitajući ga, dobijete osjećaj kao da sjedite s njim na trećoj pivi u kutu pivnice u nekom zabačenom dijelu Praga. Prebučna samoća priča je o čovjeku koji 35 godina radi u prešaonici papira, pakira svu zabranjenu literaturu i umjetnost, a knjige kriomice spašava, prečitavajući ih i spremajući u svoj knjigama prenatrpani stan. Čitanjem, knjige održavamo na životu, rekao bi glavni lik ove priče.

Michal Viewegh – Odgoj djevojaka u Češkoj

Knjiga o pisanju, ljubavi i jednom skromnom češkom učitelju. Kad nanovo počnem čitati ovu knjigu, ne mogu je ispustiti iz ruku. A nije riječ o nekom kriminalističkom romanu po mišljenju New York Timesa.

John C. Park – J*** mi se

Knjiga čija je poruka prepuštanje i oslobađanje. Ne mora se čitati ispočetka do kraja, nego se može otvoriti bilo koja slučajna stranica i shvatiti nešto novo. I to je upravo ono što nas uči ova knjiga, funkcionirati van kalupa (i korica). Zen na neki zapadnjački, izravni, vulgarni način.

Niccolo Machiavelli – Vladar

Ova knjiga napisana je 1513. godine, a sadrži upute budućem vladaru, za brže i lakše snalaženje, bez gubljenja vremena na pogreške. Iako je autor bio često optuživan za okrutnost, beskrupuloznost i nadahnuće diktatorima u povijesti, Vladar je knjiga koja nam pokazuje jedan oblik vladanja, ali i kako drugi vladaju nama. Ona je čisti dokaz da se nekad treba čitati ono što vam se ne sviđa, kako bi shvatili zašto je to tako.

No dosta o smiješnim temama, prebacujem se na ozbiljnije.

Enid Blyton – Pet prijatelja

Jedno dosadno dječje nedjeljno popodne izraslo je u gutanju cijele serije romana o avanturama dvije djevojčice, dva dječaka i jednog psa. I od te nedjelje sam se počela okruživati knjigama, prvo privatno, a kasnije i poslovno.

Malo Lovrak – Družba Pere Kvržice

Najdraža lektira u osnovnoj školi čija je iluzija razbijena u komadiće nakon čitanja u amo reć odrasloj dobi. Mali podsjetnik: Pero i njegova družina odluče u tajnosti obnoviti zadružni mlin, a po završetku politika preuzme zasluge. Nisu sve knjige za čitati bilo kad, ali ova jest. Možda se u novom čitanju za nekoliko godina otkrije opet nešto novo.

Eric Hill – Piko

Iako me na početku osnovne škole trebalo nagovarati da pročitam lektiru, i to su jedva uspijevali, Piko je bila glavna slikovnica koju sam obožavala čitati. Sve do jedne nesretne naprtnjače, koju sam, po bratovim riječima, izgovarala jaaaako smiješno pa sam je trebala ponavljati iznova i iznova. Da pokvarim kraj – žaba je iskočila iz naprtnjače. Naprtnjača.

Oliver Jeffers – Dug put kući

Priča o dječaku koji se avionom spusti na Mjesec pa upozna izvanzemaljca kojem se pokvario leteći tanjur. Slikovnica koja uz prekrasnu priču ima fantastične ilustracije i rado joj se vraćam. Slikovnice bi trebali čitati svi, bez obzira na godine. One zabavljaju, podučavaju, tjeraju na razmišljanje, liječe.

Orkestar priča priču

Posljednje blago na koje sam za nećake u knjižnici naletila. Serijal slikovnica u kojoj su se spojile glazbena, književna i likovna umjetnost, i to na jedan fantastičan način.

Andy Lee – Nemoj otvoriti ovu knjigu!

Kad pročitate ovakav naslov, a dijete ste, imate još nešto dječjeg u sebi ili ste jednostavno malo buntovni, jednostavno morate otvoriti tu knjigu. I pročitat je, bez obzira što na stranicama piše da ih ne okrećete. Ustvari, čitajte nešto drugo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA