29.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNadbiskup Uzinić u Nu2: Nisam želio otići iz Dubrovnika i zbog glasina...

Nadbiskup Uzinić u Nu2: Nisam želio otići iz Dubrovnika i zbog glasina o slučajevima pedofilije u Rijeci

Nadbiskup riječki i nekadašnji biskup dubrovački Mate Uzinić gostovao je danas u emisiji Nedjeljom u 2 u kojoj je odgovarao na pitanja vezana uz slučajeve pedofilije u Riječkoj nadbiskupiji, ali i na druga pitanja vezana uz Crkvu. Među ostalim je kazao kako nije na prvu bio spreman napustiti dubrovačku biskupiju te kako je pisao Papi da preuzimanje nove biskupije nije njegova želja, ali da mu je Papa odgovorio da se kao Petar prepusti i pođe tamo gdje i nije želio ići te da je kasnije taj novi poziv shvatio kao izazov.

O slučajevima zlostavljanja djece u Crkvi

-Čuo sam glasine o tome i prije nego što sam postao koadjutor, ali kad sam pročitao priznanje optuženog da je to bilo 13 djece od 6 do 12 godina u kojem je iznio i detalje tog zlodjela, to mi je bilo šokantno. Nakon toga sam smatrao, zbog određenih sumnji u odnosu na samo priznanje, da je moja obaveza pitati za savjet Svetu Stolicu i smatrao sam da s tim treba izaći u javnost, i upoznati DORH sa svime, jer u prijavi koju je zlostavljač sam podnio, moglo se zaključiti da se radi o lakšem djelu, a po meni to nije bilo tako, kazao je Uzinić o sad već svima poznatom slučaju seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenika u Riječkoj nadbiskupiji.

-Bog nam je dao slobodu i u tome nas ne ograničava, mi možemo birati zlo. Nije mi jasno kako netko u isto vrijeme govori o dobru i radi zlo. To je misterij zla koji ja ne mogu objasniti. Želeći štititi instituciju i predstavnike institucije, zaboravili smo da mi nismo institucija, nego zajednica naroda u kojoj oni najslabiji imaju prednost. Velika kriza crkve je da nismo zaštitili one najslabije. Ne možemo promijeniti što se dogodilo, ali moramo iz ovoga naučiti, kazao je nadbiskup odgovarajući na pitanje voditelja, kako objašnjava to da Bog dopušta ovakve stvari.

Na pitanje zašto je u javnost s podatcima izašao tek nakon tekstova objavljenih u Nacionalu, odgovorio je kako su ti tekstovi ubrzali odluku izlaska u javnost jer su već glasine narušavale ugled i onih koji to nisu zaslužili.

-Imao sam materijale za priopćenje u pripremi. Nije još sve bilo spremno za objavu, ali nakon članka u Nacionalu u kojem su mnoge informacije isitnite, ali ima i puno nagađanja i poluistina, odlučio sam izaći pred medije sa svim informacijama.

-Mislim da nije bilo dobro da izlazimo parcijalno sa slučajevima. Moj je stav bio da kao Biskupska konferencija trebamo u javnost izaći sa svim slučajevima. Bit ću ustrajan u tome. Biskupi su dali pristanak da Povjerenstvo napravi istražne radnje i nadam se da će se svi složiti i oko toga da u javnost treba izaći sa svim slučajevima. Smatram da bi trebalo uključiti i neko neovisno povjerenstvo.

Na pitanje voditelja Stankovića kako komentira da neki smatraju kako on u javnost izlazi kako bi istaknuo sebe, Uzinić je odgovorio sljedeće.

-Smatrao sam da je javno iznošenje ujedno zaštita žrtava, ali i poruka svećenicima da se to neće tolerirati, a onima koji rade svoj posao dobro da se nemaju čega bojati. Neki biskupi smatraju da sam se želio dodvoriti medijima, jer želim sebe istaknuti. Ovo nije tema s kojom bi bilo tko pametan htio ući u medije, ali je tema o kojoj moramo govoriti i poslati poruku.

O Dubrovniku

Meni je u Dubrovniku bilo lijepo. Kad me je Papa pozvao u Rijeku objasnio sam mu u pismu razloge zašto ta služba nije za mene. To je bilo iz nekih osobnih razloga, zatim zato što moj posao u Dubrovačkoj biskupiji nije bio zaokružen, a onda i problemi o kojima su se širile glasine u Riječkoj nadbiskupiji. Papa je razumio kako ne želim preuzeti službu, ali mi je poručio da se prepustim i pođem i tamo gdje ne želim otići. Znao sam da je to najteža nadbiskupija u Hrvatskoj i postala mi je veliki izazov. Ostati ću tu i raditi dok budem mogao, ako Papa smatra da to što ja činim nije dobro, nisam navezan, kazao je Uzinić i dodao kako je u slučajevima pedofilije napravio najbolje što je po svojim sposobnostima i savjesti mogao i znao.

Na pitanje kako komentira to da ga nazivaju “lijevim” i “crvenim” biskupom, Uzinić je odgovorio.

– Ako to znači brinuti se za migrante, poštivati svakoga, truditi se biti transparentan, ako to znači svaku osobu gledati kao brata i sestru, postavljati pitanje ima li smisla inzistirati samo na nacionalnim temama i našim žrtvama. Zaštiti život, i migranta i dementne i starije i nezbrinute djece znači štititi život od začeća do rođenja. Ako to znači to onda sam ja ljevičar, premda ja to ne doživljavam ljevičarski nego evanđeoski, kazao je Uzinić te dodao kako je Rijeka grad svjedoka, svetog Vida mučenika, čija je boja crvena i da je zato spreman biti “crveni biskup”

– U političkom smislu se suzdržavam od svrstavanja, jer ja sam pastir svima, a trebam poštivati i sve one koji dobiju legitimitet na izborima, zaključio je ovu temu Uzinić.

Zlostavljaju li svećenici zbog celibata?

-Neka istraživanja pokazuju da to nema veze jedno s drugim, odnos sa ženom je jedno, a pedofilija nešto skroz drugo. Ovo je poremećaj koji je jako težak, a osobito kad se događa nama, koji govorimo drugima kako treba živjeti. Celibat nije neophodan, ali je stvar discipline. Mislim da bi on mogao biti slobodan izbor svećenika. On je i danas slobodan izbor, koji mnogi ne poštuju i žive dvolično. O tome će se u budućnosti raspravljati.

Poruka žrtvama pedofilije u Crkvi – prijavite sve policiji

-Važno je prijaviti jer to pomaže i onima koji dolaze nakon njih i koji mogu postati žrtve. Njihova prijava raskrinkat će napadača. Ako ne naiđete na odgovarajući odaziv u jednoj, prijavite nasilnika u drugoj biskupiji, kazao je Uzinić i naglasio kako mu se ne čini dovoljnom kaznom da svećenici nakon ovakvog zločina postanu laici.

-Mislim da trebamo prvo utvrditi da se radi o žrtvi, a onda i toj žrtvi osigurati prava, možda i novčane odštete. Nije dovoljno da netko prestane biti svećenik, već treba odgovarati. Ono što mi ne možemo, može RH. Treba to prijaviti policiji i DORHu. O svakoj sam kanonskoj istrazi, čim bi počela, obavijestio DORH, iako žrtve uglavnom ne žele da se njihovi procesi prijave policiji i DORH-u. To nije moguće, jer smo svi obvezni prijaviti kazneno djelo, ako o njemu išta znamo.

Klečanje na trgovima – vjera u službi politike

Molitva na trgu ima elemente političkog djelovanja, a sama molitva se zloupotrebljava za nešto drugo. To nije samo stvar obraćenja, nego u tome ima političkog djelovanja. Naravno ljudi imaju na to pravo, ali se crkva od toga treba ograditi. Bojim se da smo mi u crkvi u Hrvatskoj dozvolili takve stvari jer nismo dovoljno upozorili na zloupotrebu vjere za neke političke ciljeve. Mi ne bismo smjeli dozvoliti kad je u pitanju vjera da takvi usmjeravaju ljude, nismo dovoljno hrabri.

Gay Pride

Gay pride nije dio moje zajednice i ne mogu prema tome biti kritičan. Nemam ja pravo njima govoriti kako će oni slati svoje poruke, poštujem njihovo pravo. Jednom sam polazeći od činjenice da su se neki našli provociranima i bili nasilni u Splitu, smatrao potrebnim reći:” ako vas to provocira, odmaknite se”. Mislim da su gay osobe među nama i da ih trebamo čuti i razumjeti. To ne znači da ja dijelim njihove stavove ili stil života, ali mislim da crkva ne smije biti isprovocirana drugačijima među nama.

Hod za život – ne pomaže u smanjenju pobačaja

Uzinić je još jednom naglasio kako on čvrsto stoji pri tome da se život treba zaštititi od začeća do smrti, ali smatra da Hod za život u tome ne pomaže, već ga smatra još jednom vrstom političkog djelovanja, koje nema ništa s Crkvom i vjerom.

-Ništa se zbog takvih hodova neće promijeniti. Zabrana neće riješiti pobačaj. Jedini način na koji možemo promijeniti situaciju je evangelizirati ljude. Edukacija je način, mijenjanje situacija u kojima je žena prisiljena na abortus, mijenjanje situacija u kojem obitelj zbog ekonomskih razloga razmišlja o hoće li prihvatiti ili neće treće dijete.

Položaj žena u katoličkoj crkvi

-Žena u katoličkoj crkvi nije bila dovoljno vrednovana, papa polako na odgovorne službe stavlja žene i to je proces koji se neće zaustaviti. i u Riječkoj nadbiskupiji žene su na odgovornim funkcijama, ali ja ne mogu mijenjati katolički nauk o svećenstvu, prepuštam to onome tko to može, zaključio je nadbiskup Mate Uzinić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA