9 C
Dubrovnik
Utorak, 20 travnja, 2021
Naslovnica Vijesti NACIONALNI STOŽER: Božinović poručio da 1. veljače neće biti spektakularnog popuštanja mjera

NACIONALNI STOŽER: Božinović poručio da 1. veljače neće biti spektakularnog popuštanja mjera

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 902 nova slučaja zaraze koronavirusom, a preminulo je 27 osoba objavljeno je na netom održanoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ministar Božinović kazao je kako se 1. veljače neće dogoditi ništa spektakularno po pitanju popuštanje mjera.

„U posljednja 24 sata zabilježena su 902 nova slučaja zaraze koronavirusom. Od 25. veljače kad je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj od koronavirusa oboljelo je ukupno 226 550 osoba. Na bolničkom liječenu nalazi se 1603 osobe, od toga na respiratoru 151, što je u odnosu na jučer U posljednja 24 sata preminulo je 27 osoba te je ukupno preminula 4711 osoba. Ukupno se oporavilo 218 358 osoba, od toga u posljednja 24 sata 478. Do danas je testirano 1 134 221 osoba, od toga 7068 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji se nalazi 15 622 osobe. Preminula je i osoba u dobi od 43 godine koja nije imala komorbiditeta”, kazala je uvodno primarijus Katalnić-Janković.

„Po 14-dnevnoj incidenciji Hrvatska je na sedmom mjestu, a stopa smrtnosti nam je 1134.1 na milijun stanovnika i na 20. smo mjestu unutar zemalja EU. Najveću incidenciju ima Sisačko-moslovačka županija. Do sad je cijepljeno nešto više od 54 tisuće osoba. “, kazao je o epidemiološkoj situaciji Krunoslav Capak.

Ministar Beroš konstatirao je da je Hrvatska i dalje bilježi pozitivan epidemiološki trend.

„Danas imamo 1603 osobe na bolničkom liječenju, što je za 110 manje nego jučer, što je veliki pad. No, imamo i dva bolesnika više na respiratoru.Pridržavanje svih mjera je od osnovne važnosti. Potrebno je naglasiti, da je smanjenje osobnih kontakata na najmanju moguću mjeru je od. Podaci o cijepljenu pružaju nadu u svijetlu budućnosti. Dostava cjepiva je za sad stabilan i proizvođači povećavaju isporuke“ kazao je ministar Beroš.

O mutiranom soju virusa govorila je Alemka Markotić.

„Mutirani soj se pojavio u Sloveniji i Mađarskoj. Sigurno će se pojaviti i u Hrvatskoj. Trebamo biti oprezi. Cijeli svijet se složio da se radi o ozbiljnoj situaciji. Ono što je bitno naglasiti je da će sve zemlje pa tako i Hrvatska pratiti situaciju i sekvencirati određeni postotak uzoraka. Hrvatska je prijavila da ima kapacitete za provođenje sekvencioniranju. Potrebno je naglasiti, da osobe koje su putovale u zemlje u kojima je potvrđen virus, a koje razviju simptome da to naglase svoji liječnicima. Sekvencioniranja će se provoditi u Infektivnoj klinici i pri Hrvatskoj zavodu za javno zdravstvo, a ta mreža će se širiti. Prema dosad dostupnim podacima, cjepiva pokrivaju i ovaj soj“, pojasnila je.

„Nije uobičajeno da se nakon cjepiva provodi serološko testiranja. Kod nekih je razina antitijela viša, kod nekih višak, ali kod svih se razvije određena količina antitijela“, kazao je Krunoslav Capak, dok je Alemka Markotić dodala da se slaže s tim mišljenje te da nema potrebe provoditi serološko testiranje populacije.

„Zaštita se pojavljuje tek 21. dana nakon druge doze cijepljenja, odnosno pet tjedana nakon prve doze. U znanstvene svrhe uvijek se može provoditi istraživanje. Odlučili smo da ćemo takvo istraživanje provesti među našim zaposlenicima. Dinamiku titra ćemo pratiti i godinu dana nakon cijepljenja. Uz znanstvene projekte ćemo određivati i neutralizacijska antitijela“, kazala je.

Minstar Božinović govorio je o zahtjevu ugostitelja koji traže da im se omogući prodaja kave za van.

„Nisam primio zahtjev od ugostitelja. Mi ćemo sljedećih dana procjenjivati sve mjere. U sljedećih desetak dana odgovor o popuštanju mjera bit će da ćemo promišljati o svim mjerama koje su na snazi“, kazao je Božinović.

„Do danas smo zaprimili 167 na Pfizer te šest na Modernino. Od zaprimljenih dojava većina je blagih, no zaprimili smo nekoliko ozbiljnih nuspojava. Na početku cijepljenje se u Njemačkoj dogodilo da su pacijentici cijepljeni s koncentriranim dozama. Moguće je da se dogodi da se osobe cijepe sa nerazrijeđenim cjepivima. Ponekad cjepitelji ne komuniciraju dobro, pa se takve situacije mogu dogoditi. Ne očekujemo da će išta dogoditi osobama koja su cijepljene s nerazrijeđenim cjepivom, no pratit ćemo ih“, pojasnio je Capak.

„Zadnjih tjedana bilo je nekoliko međuresornih sastanak vezanih uz zbrinjavanja medicinskoj infektivnog otpada. Imamo nekoliko rješenja: karatkotrajnja, srednjoročna i dugoročna. Za kratkoročna rješenja nabavljeno su kontejneri za prešanje, a povećane su količine odvoza. KB Dubrava je ugovorila s tvrtkom koje se bavi zbrinjavanjem tog otpada odvoz dodatnih količina. Razgovarali smo o dugoročnim riješenima koje bi zahtijevale zakonske izmjene. U Hrvatskoj trenutno nemamo spalionicu opasanog otada“, kazao je ministar Beroš.

„To je problem kojim se u ministarstvu bavimo neko vrijeme. Zakon je u domeni Ministarstva gospodarstva, riješili smo zakonske prepreke. Naše zdravstvene ustanove mogu zbrinjavati infektivni otpad u svom krugu. Pripremamo projekte s kojima ćemo se moći prijaviti na EU fondova, koji će omogućiti da se taj otpad zbrinjava u krugu bolnice. Postoji nekoliko ustanova koje to već rade“, kazala je Katalinić- Janković.

„I naša klinika ima višak infektivnog otpada. U stalnom smo razgovoru i s ministarstvom i s drugim kolegama i razmatramo druge opcije te uvođenje tehnologija za rješavanje tog otpada. Prije godinu dana prijavili smo se na EU projekt. Vjerujem da ćemo na ovaj način uspjeti to riješiti“, odgovorila je.

„Mi smo od prvog dana imali svoj vlastiti pristup epidemiji. Zbog našeg zemljopisnog položaja i gospodarskih veza, zbog turizma te dijaspore bili smo pažljivi i pratili smo trendove izvan Hrvatske. Nismo otok. Mi možemo u jednoj mjeru utjecati na stanje epidemije u nas. Trajno rješenje je promjena pandemijske klime, što može napraviti samo skupina zemalja. Mjere koje ćemo donositi, pogotovo za jedanaest dana, bit će proizvod razgovora i epidemiološkog stanja u Hrvatskoj. Nismo automatizmom preuzimali mjere koje primjenjuju druge zemlje, ali glavne trendove pratimo. Europska Komisija donijela je jučer dokument vezano uz predstojeće razdoblje u Europi. Kombinacija svih tih mjera pogotovo ako se one u praksi provode, a koje podrazumijevaju sekvencioniranje, zajedničku nabavu brzih antigenskih mjera, to sve uzimamo u obzir. Trendovi su dobri, ali još uvijek ne može reći da je sve iza nas. Radi se o delikatnom razdoblju. Napravit ćemo sve da zaštitimo zdravlje i živote“ kazao je Božinović.

„Danas imamo manji broj zaraženih nego prije tjedan dana, a pada i ukupan broj pozitivnih među zaraženim. Bitno je da taj trend održimo i to nam otvara mjesta za korekcije. 1. veljača nije datum kad će se dogoditi nešto spektakularno po pitanju popuštanja mjera“, kazao je Božinović.

„Pandemija se ne može riješiti parcijalnim pristupom. Ako budemo imali cijeli niz zemlja ili kontinenata koji se ne budu cijepili, pandemija će se nastaviti. Mi kao članica EU, a o tome će razgovarati šefovi vlada i država je i dostupnost cjepiva, pojačanje sekvencioniranje, kao i pitanje međunarodnog vodstva i solidarnosti koje EU mora pokazati u ovoj situaciji. I dosad je EU najveći donator. Doniramo je 850 milijuna eura, a Komisija ima viziju angažmana u susjednim regijama odnosno na zapadnom Balknu, istočnom susjedstvu i sjeveru Afrika. Države ima moralnu obvezu pomoći državama što zbog cijene cjepiva što zbog komplicirane dostave. Vjerujem da će koncept solidarnosti prevladati“, zaključio je Božinović.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić