Nacionalni stožer – 713 zaraženih, 6 preminulih, 26 na respiratoru

Na konferenciji za novinare Nacionalnog Stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš je kazao kako je u hrvatskoj trenutno 713 zaraženih COVID-om 19, od toga je 56 izliječeno, a 26 osoba je u težem stanju na respiratorima. Dosad je preminulo 6 osoba. Od jučer od 17 sati novih je 56 zaraženih, a dosad je napravljeno 5 019 testiranja. danas je preminuo pacijent 1936. godište u KB Dubrava, koji je bio teški bolesnik s moždanim udarom.

“Rezultat je sada zadovoljavajući, nadamo se da ćemo proći epidemiju sa što manje posljedica”, kazao je Beroš, dodavši kako su bolnice u Petrovoj i Jordanovac, nakon angažiranja građevinske struke vraćene u svoje prostore i kako funkcioniraju.

“Danas u 14 i 20 u Zagreb slijeće zrakoplov iz Šangaja s 13 tona zaštitne opreme, a jučer je u Frankfurt sletio avion sa 10 tona zaštitne opreme. Time su obrambene funkcije ojačane i svi će imati adekvatnu zaštitnu opremu”, kazao je Beroš.

“Sve osobe na respiratoru imaju teški oblik bolesti za pojedinačno nema informacije, to su ozbiljna stanja i starije osobe. Još jednom molim i upozoravam starije i kronične bolesnike da se čuvaju, a mlađe ljude da im pomognu. Niti jedan bolesnik za sad nije skinut sa respiratora radi oporavka, nadamo se da će za 10 dana biti onih koji će se oporaviti”, kazala je Alemka Markotić.

Ministar Davor Božinović kazao je kako je policija zaprimila 3900 prijava, a uhvatila je 893 osobe koje su kršile mjeru samoizolacije. Također je dodao kako je trenutno 99 policajaca u samiozoaciji, dok ih je 25 izašlo, a 4 su pozitivna.

“Vlada i Sabor funkcioniraju, Stožer donosi mjere koje se moraju implementirati odmah. Potres u Zagrebu je bio kritičan, brojni su građani izašli na ulice, a i napustili Zagreb, i prijetila je opasnost širenja zaraze u manje sredine koje nemaju adekvatne zdravstvene ustanove. Zato je donesena Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta. Sve odluke prolaze kroz Vladu, ali one moraju biti brze i ne mogu čekati da Sabor počne raditi. Ne pada nam na pamet kršiti ljudska i druga prava, ali situacija je ekstremna pa su i mjere izvanredne, a ponekad i ekstremne”, odgovorio je ministar Božinović na novinarsko pitanje o izjavi predsjednika Milanovića kako bi svaka Odluka trebala proći kroz Sabor i to s dvotrećinskom većinom.

Alemka Markotić je odgovara na pitanje novinara o nedostatku reagensa za testove. Kazala je kako je nestašica reagensa u cijelome svijetu.

“Hrvatska zasad pokriva svoje potrebe, ali otkad je virus ušao u zdravstveni sustav, provodimo više testiranja. Slažemo registar o dostupnim testovima, cijenama i preporukama istih. Omogućeno je angažiranje znanstvene zajednice u testiranju, jedan dio njih bit će uključeni. Imamo obećanje proizvođača reagensa da će Hrvatska biti prioritet u snabdijevanju”, zaključila je Markotić.

Ministar

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.