19.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiNacionalni ispiti za osmaše ipak će se ocjenjivati, pisat će se u...

Nacionalni ispiti za osmaše ipak će se ocjenjivati, pisat će se u svim osnovnim školama

Nacionalni ispiti koje će u ožujku iz osam predmeta polagati generacija učenika osmih razreda ipak bi se mogli ocjenjivati. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja potvrđuju kako ozbiljno razmišljaju o ocjenjivanju ispita za ukupno oko 39.500 učenika. U tijeku su konzultacije na koji bi se način ispiti vrednovali, a jedna od opcija za koju se zalažu ravnatelji škola je da se ocjena iz nacionalnih ispita unosi u rubriku s ostalim ocjenama, čime bi dobila jednaku vrijednost kao ostale prilikom donošenja zaključne ocjene, a time i izračuna konačnog prosjeka na kraju osnovne škole, piše Jutarnji list.

Jedan od razloga zašto se razmatra ova mogućnost je što je praksa s eksperimentalnom provedbom nacionalnih ispita u 81 školi pokazala da su učenici prilično olako shvatili testove, svjesni da ispit neće biti ocijenjen, niti će njegov rezultat utjecati na zaključnu ocjenu. Drugi je razlog što takvim pristupom nacionalni ispiti gube na smislu i objektivnosti, a njihova provedba košta oko 25 milijuna kuna.

– Analiza rezultata nacionalnih ispita pokazala je da se neki učenici nisu potrudili riješiti ni najjednostavnije zadatke. To je jedan od razloga da ozbiljno razmislimo o načinu kako ih vrednovati. Hoće li to biti ocjena koja će se pisati u rubriku s ostalima ili u rubriku ‘bilješke‘, odučit ćemo u konzultaciji sa strukom – kaže ravnatelj Centra Vinko Filipović.

ilipović upozorava da ispiti organizacijski i provedbeno zahtijevaju velik angažman. Konkretno, na državnoj maturi učenici polažu oko 140 tisuća ispita, a na nacionalnim ispitima koji će se provesti od 13. do 31. ožujka bit će riječ o gotovo 320 tisuća ispita.

U školama su skloni podržati ovakav prijedlog. Predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević potvrđuje da su učenici u prošloj nastavnoj godini olako shvatili ispite.

– Rečeno im je da rezultat neće utjecati na upise u srednju niti na zaključnu ocjenu i time smo dobili kontraefekt. Klinci su si to preveli – ti ispiti ništa ne znače. Da bi imali smisla, mora se nešto napraviti – smatra Mirosavljević.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA