11.8 C
Dubrovnik
Subota, 3 prosinca, 2022
NaslovnicaVijestiNacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama - 11 žena 2021. ubile...

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama – 11 žena 2021. ubile su njima bliske osobe

Na današnji dan prisjećamo se kobnog događaja kada su 22.rujna 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene. U spomen toga događaja i s ciljem osvještavanja i upoznavanja javnosti s problemom nasilja nad ženama Republika Hrvatska na ovaj datum obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama obuhvaća bilo koji oblik tjelesnog, psihičkog, ekonomskog i spolnog zlostavljanja. Zlostavljanje predstavlja povredu temeljnih ljudskih prava u pogledu dostojanstva, sigurnosti, jednakosti, pristupa i uključenosti u socijalnu mrežu.

Utjecaj nasilja dalekosežan je; ne utječe samo na žene koje su žrtve i na koje nasilje ostavlja teške psihofizičke posljedice, već i na njihove obitelji, prijatelje i društvo u cjelini.

Prema Izvješću o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2021. godinu „bilježimo negativni trend porasta broja ubijenih žena od strane bliskih osoba, a čemu su zasigurno doprinijeli pandemijski uvjeti te izolacija.“

Također, Izvješće pokazuje da je prema podacima MUP – a 2021. godine bilo 14 ubijenih žena. 11 žena je bilo ubijeno od strane bliskih osoba, a od toga broja 4 žene su ubijene od strane sadašnjih ili bivših intimnih partnera.

Nasilje nad ženama društveni je problem o kojem je potrebno otvoreno i javno govoriti, predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava te kao takav označava problem koji iziskuje međusobnu suradnju i aktivnost društva i institucija koje se bave problematikom nasilja nad ženama.

Usvajanje i primjena Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona, Obiteljskog zakona, Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji te Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja u Republici Hrvatskoj primjer je koji pokazuje kako je nasilje nad ženama problem čija je važnost aktivnog rješavanja prepoznata na svim razinama vlasti.

Ukoliko ste žrtva nasilja, prijavite nasilje policiji ili državnom odvjetništvu. Možete nam se javiti u DEŠU, pružit ćemo vam podršku i pomoć, pratnju na sud i ostale institucije, praktične i tehničke informacije, informacije o pravima te pravno i psihološko savjetovanje.

Nazovite nas na 020/ 311-625 ili nam pišite na info@desa-dubrovnik.hr.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA