31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNA TEMELJU TUŽBE IZ DUBROVNIKA: Pravomoćno potvrđeno da i pravne osobe imaju...

NA TEMELJU TUŽBE IZ DUBROVNIKA: Pravomoćno potvrđeno da i pravne osobe imaju pravo na preplaćene kamate

“Potvrđeno je pravomoćno na Visokome trgovačkom sudu da je promjenjiva kamatna stopa koja se mijenja odlukom banke ništetna za pravne osobe jednako kako je ništetna i za potrošače!”, stoji u prioćenju Udruge Franak, kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti.

Presudom i rješenjem Pž-5087/2017 od 23. srpnja 2020. sudačko vijeće Visokoga trgovačkog suda u sastavu Raoul Dubravec, Draženka Deladio i Josip Turkalj, preinačilo je i ukinulo presudu Trgovačkog suda u Splitu, Stalne službe u Dubrovniku te je utvrdilo:

Da je ništetna ugovorna odredba o promjenjivoj kamatnoj stopi koja se mijenja odlukom Addiko banke, u ugovoru o kreditu s valutnom klauzulom CHF ugovorenim s pravnom osobom Glumac-Export d.o.o. iz Dubrovnika.

Da se ukida dio presude kojim je odbijen tužbeni zahtjev za isplatu na temelju ništetnosti i troškove postupka te se vraća na prvi stupanj radi utvrđenja preplaćenih iznosa i pripadajućih zateznih kamata te radi utvrđenja sudskih troškova.

Najprije je prvostupanjska sutkinja Anka Muhoberac u Dubrovniku neshvatljivo donijela presudu koja je potpuno suprotna Zakonu o obveznim odnosima i odbila je tužbu kojom se traži utvrđenje ništetnosti ugovorne odredbe s neodredivom kamatnom stopom, da bi potom na temelju pravovremene i pravno utemeljene žalbe splitskih odvjetnika Srđana Kalebote i Mate Glibote Visoki trgovački sud preinačio i ukinuo takvu nakaradnu i nemoguću presudu s obrazloženjima:

Pogrešan je stav prvostupanjskog suda da kamatna stopa koja se mijenja odlukom banke nije neodrediva ugovorna odredba.

Naprotiv, takva ugovorna odredba nije u skladu s odredbama članaka 269. do 272. Zakona o obveznim odnosima te je u skladu s odredbama članka 271. ZOO takva ugovorna odredba ništetna, jer je upravo neodrediva, suprotno obrazloženjima sutkinje prvog stupnja.

Budući da se radi o neodredivoj ugovornoj odredbi, nebitno je to što su stranke solemniziranjem kod javnog bilježnika potpisale takav ugovor, i takva je ugovorna odredba unatoč tome što je ugovorena – NIŠTETNA!

Radi pogrešnog pravnog pristupa na prvome stupnju nije provedeno financijsko vještačenje, pa se stoga taj dio sudskog postupka na prvome stupnju mora provesti, kako bi se utvrdila točna visina tužbenog zahtjeva za vraćanje preplaćenih iznosa kamata i pripadajućih zateznih kamata.

U konkretnom kreditu ugovorena je fiksna kamatna marža od 4,25% kojoj se dodaje vrijednost tromjesečnog CHF Libora. Bio je to kredit od 319.000 CHF, gdje pravna osoba nema pravo na zaštitu utemeljenu na kolektivnoj presudi, ali zato ima pravo na zaštitu utemeljenu na obveznom pravu, gdje prema preliminarnim izračunima Addiko zajedno sa zateznim kamatama duguje oko 30.500 CHF u kunskoj protuvrijednosti, a zajedno sa zateznim kamatama bit će to oko 400.000 kuna ili oko 30% vrijednosti realiziranog CHF kredita u kunama.

Addiko banka već je i prije osuđivana zbog primjene ništetne ugovorne odredbe za pravnu osobu uslijed čega se onda mora primijeniti ugovorena odredba o fiksnoj marži i Liboru. Sjetimo se da je tako svojevremeno Addiko morao isplatiti pravnoj osobi Vrana d.o.o. ukupno oko milijun kuna na ime preplaćenih kamata.

Modus operandi Addiko banke, ali i drugih banaka bio je sljedeći – kada je promjenjivi parametar počeo padati prema nuli, uslijed čega je i kamatna stopa trebala padati, umjesto da kamatnu stopu smanjuju, banke bi kamatnu stopu zadržavale na početnim veličinama ili bi ih još i podizale, što u konačnici vrlo zorno prikazuje nesavjesno, nemoralno, nezakonito, i neustavno poslovanje banaka.

Trebamo li naglasiti da banke u Republici Hrvatskoj zaslužuju kazneno gonjenje, zajedno s odgovornim osobama koje su omogućile nesavjesno, nemoralno, nezakonito i neustavno poslovanje banaka pod njihovom upravom!

Pozivamo sve pravne osobe koje su ugovorile ugovore o kreditu prije 2014. da se jave Udruzi Franak i saznaju tako imaju li pravo na tužbu radi vraćanja preplaćenih kamata, i to bez obzira na valutu kredita, jer kamate su nezakonito naplaćivane i u kunskim, i u euro, i u CHF kreditima, na adresu: franak.tuzbe@gmail.com”, zaključuje se u priopćenju.

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA