31.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleNa predstavljanjima engleskog izdanja "Trećeg ključa" Vedrana Mezeia prikupljeno preko 6 tisuća...

Na predstavljanjima engleskog izdanja “Trećeg ključa” Vedrana Mezeia prikupljeno preko 6 tisuća kuna za pomoć oboljeloj Ivani

Vedran Mezei, autor knjige “Treći ključ” koja je predstavljena u Ljetnikovcu Betera u Župi dubrovačkoj, na hrvatskom, a potom nedavno i na engleskom jeziku, zahvalio je svima koji su došli na dva događanja i druženja na taraci predivnog zdanja u blizini mora, tijekom kojih je prikupljeno skoro 7 tisuća kuna za oboljelu Ivanu Štajduhar.

– Hvala svima koji su bili s nama na Beterini. Skupili smo 6550kn i 30€ pomoći za Ivanu Štajduhar. Ali ovo nije ni prvi ni posljednji događaj organiziran za našu sumještanku i siguran sam da će odaziv i na ostalim akcijama biti odličan. Bravo ljudi! – zapisao je Vedran Mezei na svom fb profilu.

Ovo je samo još jedna potvrda kako i koliko knjiga može napraviti dobra u zajednici u kojoj se pojavi kao “novorođenče”, a Treći ključ Vedrana Mezeia je, osim toga, bio povod za oživljavanja jedne turističke, edukativne i iznad svega zanimljive šetnje kroz Župu dubrovačke, ostvarene u suradnji s TZ Župe dubrovačke.

Mezei je, naime, objavio i sljedeći sadržaj:

U organizaciji TZO Župa dubrovačka u ponedjeljak i utorak, 12. i 13. srpnja s početkom u 19:00h organizirat će se “Šetnje kroz povijest Mlina”, a program će biti vođen na hrvatskom jeziku. Pozivamo ljubitelje povijesti, umjetnosti, turističke djelatnike, privatne iznajmljivače kao i sve zainteresirane da nam se pridruže. Kako bismo lakše „zakoračili u prošlost“, najprije ćemo se ukratko upoznati sa sadržajem romana “Treći ključ” čija se radnja velikim dijelom odvija na obližnjim povijesnim lokalitetima, kao i s osnovnim informacijama o povijesti Grada i Dubrovačke Republike. Potom slijedi obilazak mjesta u kojem ćemo predstaviti župnu crkvu svetog Ilara i govoriti o velikom potresu iz 1667. godine. Dolaskom ispod platana u Mlinima upoznat ćemo pobliže povijest samoga mjesta, a kroz priču o crkvici svetog Roka bit će riječi o brojnim epidemijama kuge koje su prošlih stoljeća harale Republikom. Posjetitelji će imati priliku ući u crkvicu nakon čega se šetnja nastavlja obližnjom plažom. Ondje ćemo govoriti o boravku svetog Ilara u Mlinima i legendi da je upravo na tom mjestu ovaj svetac ubio zmaja Boaza koji je u to vrijeme živio u špilji Šipun u Cavtatu. Po dolasku u Beterinu govorit ćemo o bogatim pučanima Dubrovačke Republike kao i o rusko-crnogorskoj opsadi Dubrovnika iz 1806. godine kada je ljetnikovac Bettera opljačkan i zapanjen. Posljednje odredište „Povijesnih šetnji kroz Mline“ jest upravo ovaj ljetnikovac. Na toj lokaciji posjetitelji će saznati detalje o povijesti ladanjskog zdanja, a pored priča o seansama prizivanja duhova koje su se tamo navodno odvijale, najviše će biti govora o Ruđeru Boškoviću, zasigurno najslavnijoj povijesnoj ličnosti koja je ondje boravila.
Od 17. srpnja svake subote do kraja kolovoza “Šetnje” će biti organizirane na engleskom jeziku.
Događaj je besplatan za sve posjetitelje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA