30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaDupromoNA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: zdravija verzija namirnice koju koristimo svakodnevno

NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: zdravija verzija namirnice koju koristimo svakodnevno

Brašno je svima poznata namirnica koju pronalazimo u većini proizvoda te ga koristimo za izradu istih. Iako je pšenično bijelo ono s kojim se najčešće susrećemo, postoje i puno zdravije vrste ovog proizvoda. Ipak, treba ih dobro upoznati, jer nije svaka zdrava vrsta brašna za svaki recept.

U zadnje se vrijeme sve više upotrebljava pirovo brašno, koje sadrži mnogo vitamina, minerala, bjelančevina i celuloznih vlakana. Pir – poznat još i pod imenima dinkel i krupnik – jedna je od najstarijih žitarica, zovu ga i prapšenicom, a porijeklom je iz Azije. Iako je pirovo brašno po sastavu vrlo slično pšeničnom, ipak sadrži manje glutena te se zbog toga vrlo često preporučuje ljudima osjetljivima na pšenicu. Idealno je za pekarske proizvode, bilo da se koristi samo ili u kombinaciji s drugim vrstama brašna, a kruh od pirova brašna ukusniji je i hranjiviji od klasičnog pšeničnog. I obično pirovo i integralno iskoristite za pripremu kruha, peciva, krekera, palačinki, kolača gdje daju kvalitetan lijepak i dobru strukturu tijesta.

Osim što je bogato vlaknima i proteinima, heljdino brašno je važan izvor vitamina B-kompleksa i minerala (mangan, bakar i fosfor). Iako ju ubrajamo u žitarice s obzirom na njezin sastav, heljda se ubraja u skupinu kojoj pripadaju biljke poput lobode i rabarbare, a plod su sjemenke cvijeta. Dobivanje brašna zahtijeva kompleksnu opremu, a može doći u svjetlijoj i tamnijoj formi koja je bogatija nutrijentima. Iako ne sadrži gluten vrlo često se miješa s drugim brašnima (poput pšeničnog) te kruh od heljidinog brašna uglavnom samo sadrži neki postotak brašna heljda i miješan je sa ostalim brašnima. Odlikuje se po tome što daje specifičan okus i tamniju boju kruhu i tjestenini. Heljdino je brašno odlično za žgance, u kombinaciji s drugim vrstama brašna i za kruh, no izvrsno je za palačinke, pogotovo one nadjevene slanim nadjevom.

Zobeno brašno radi se mljevenjem zobenih pahuljica, a može se koristiti u širem krugu od zobenih pahuljica, kao sirovina za hranu. Koristi se za pečenje, kuhanje, izradu kruha, peciva ili krema, odnosno kao zgušnjivač. Zobeno i pšenično brašno imaju sličan okus, iako mnogi smatraju da zobeno ima prijatniji okus od pšeničnog koje je predviđeno za sve namjene. Ono je također i nešto slađe od integralnog pšeničnog brašna, što trebate uzeti u obzir kada pravite slatka jela od ovog brašna, te umanjiti količinu zaslađivača. Proizvodi od zobenog brašna zadržavaju svježinu i vlagu mnogo dulje u odnosu na proizvode od pšeničnog brašna. Ali ako želimo volumen tada ga je potrebno izmiješati s pšeničnim kako bismo dodali gluten koji daje ta poželjna svojstva kruhu. U receptima koji sadrže kvasac možete povećati njegov udio. Od mikronutrijenata značajan je udio tiamina, kalcija i cinka, a vrlo je važan izvor proteina i vlakana. Najviše ga koristimo za izradu kruha i keksa.

I druge vrste brašna potražite na policama već poznate Butige zdravlja u TC Merante.

Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati

sponzorirani članak, IZVOR: Tvornica zdrave hrane

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA