2 C
Dubrovnik
Naslovnica Dupromo NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: neizostavni božićni keksi

NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: neizostavni božićni keksi

Mislite li kako deserti moraju sadržavati puno šećera ili brašna, probajte recept s mnoštvom zdravih sastojaka i dobrih zamjena uobičajenih namirnica. 

Umjesto klasičnih masnih i nezdravih kolača pripremite zdravije verzije, pogodne i za osobe na dijeti i za dijabetičare i za celijakičare.

Božić je pred vratima i svugdje se peku kolači. Kako održati formu i napraviti ukusne deserte dostojne blagdanskog stola?

Rijetki ljudi mijenjaju svoje tradicionalne blagdanske recepte. Ugodnost poznatog i navike im to onemogućavaju. Bez razloga, jer zdravi recepti mogu dostojno zavladati blagdanskim stolom i jednako oduševiti vašu obitelj i prijatelje.

Bijelo brašno može se zamijeniti izvrsnim integralnim verzijama ili čak nekim paleo brašnima poput kokosovog i bademovog. Jaja su, pak, u brojnim receptima višak pa svakako naučite kako zamijeniti jaja ili napravite neke slastice bez njih. Bijeli šećer ima toliko dobrih zamjena, a nekim desertima dovoljne su i zdrave sjemenke da postanu čudo blagdanskog stola.

Slatki “gingerbreadovi” – čovječuljci s đumbirom i drugim finim začinima razveselit će u ove blagdanske dane i djecu, ali i odrasle. Aromatični keksići izgledaju veselo i idealan su izbor za ovo doba godine, a klasičnu američku recepturu za ove keksiće malo smo doradili…uz pomoć jednog zdravog, paleo brašna.

Sastojci:

  • 5 šalica bademovog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • Prstohvat himalajske soli 
  • 4 žličice naribanog đumbira
  • 2 žličice cimeta 
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 1 žlica maca praha
  • 2 žličice vanilije
  • 2 jaja
  • 2/3 šalice otopljenog kokosovog ulja
  • 1/2 šalice javorovog sirupa 
  • 4 žlice melase

Priprema: Pećnicu stavite grijati na 150 stupnjeva. Pomiješajte u jednoj zdjeli suhe sastojke, a u drugoj mokre sastojke (s tim da u mokre sastojke stavite zadnje kokosovo ulje kako se ne bi stvrdnulo). Mokre sastojke ubacite u suhe i dobro miješajte dok ne dobijete kompaktno tijesto. Pobrašnite kuglu koju ste dobili od tijesta, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 15 minuta. Izvadite tijesto (malo je ljepljivije pa dobro pobrašnite podlogu na kojem će te ga razvaljati), razvaljajte na pola cm debljine i izrežite oblike. Pecite na papiru za pečenje 15-20 minuta

Butiga zdrave hrane, TC Mercante
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati

sponzorirani članak, IZVOR: tekst/foto: Tvornica zdrave hrane

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

DUTVNET Mozaik: Srđan i njegova belgijska tragačica Alice/ Kazalište se nije ugasilo niti ga je publika zaboravila/ Dubrovčani o online nastavi …

O potresu u Baniji ili Banovini, kako vam drago, nećemo tako brzo prestati pisati članke i raditi priloge,a potresno i tužno i...

SUSRETI UTORKOM/ Stjepan Simović: u Petrinji sam “na svakom koraku” susretao naše ljude

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović Simbi nam je iznio svoje dojmove iz Petrinje, objasnio zašto vatrogasci dobro funkcioniraju, koliko su mu...

Hommage poginulima u HE Plat

10. siječnja 2019. došlo je do nezapamćene tragedije u hidroelektrani Plat. U požaru koji je zahvatio hidroelektranu smrtno su stradali Mato...

KRATKI REZOVI: Što nam donosi filmska 2021. godina?

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova: kakvi su izgledi da se 'novo normalno' vrati u ono staro u godini u koju smo...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Sharon Stone i lokalni izbori

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić