24.8 C
Dubrovnik
Subota, 24 srpnja, 2021
NaslovnicaDupromoNA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: heljda - top žitarica za top zdravlje

NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: heljda – top žitarica za top zdravlje

Obogatite svoj tjedni jelovnik s ovom iznimnom pseudožitaricom! Heljda nam je gotovo nepoznata namirnica. Pod utjecajem Austrijske kuhinje prihvatili su je samo naše Međimurje i Zagorje. Ipak, s povećanjem svijesti o vrijednosti neprerađenih namirnica, raste zanimanje za ovu biljku. No, heljda nije samo hrana. Od nje se rade čak i jastuci koji nas podsjećaju na davna romantična vremena.

Upoznajmo ju!

Premda se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti,  botanički pripada kategoriji zeljastog povrća, a ponekad se ubraja i u voćke

Sjemenke heljde su po veličini slične sjemenkama pšenice, ali posjeduju jedinstvenu trokutastu formu. Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša, a kako ne sadrži gluten, osobe koje su na njega alergične uvijek ju uvrštavaju u svoj jelovnik.

Ipak, svi bi ju trebali ugostiti u svojoj kuhinji…

Bogata je dijetalnim vlaknima i sadrži osam esencijalnih aminokiselina. Bogata je i mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan te smanjuje razinu šećera u krvi pa je povoljna za dijabetičare. Otkriveno je da heljda smanjuje visoki tlak i kolesterol te da održava zdravlje kardiovaskularnog sistema, a i smanjuje rizik od raka.

Bjelančevine heljde specifičnog su aminokiselinskog sastava zahvaljujući kojem doprinose snižavanju koncentracije kolesterola u krvi i normalizaciji visokog krvnog tlaka. Osim toga, djeluju poput prehrambenih vlakana. Pomažu rad crijeva, sprječavaju zatvor stolice te sudjeluju u smanjenju prekomjerne, odnosno održavanju primjerene tjelesne mase.

Danas su dostupni različiti proizvodi od heljde. Za početak, možete početi pripremati heljdinu tjesteninu, da se naviknete na okus. Po principu, što je tjestenina tamnija, veći udio heljde sadrži.

Ako pravite domaći kruh ili peciva, za početak možete dodati nekoliko žlica heljdinog brašna, kojim ćete postići jedinstven okus i boju kruha/peciva. I da, obavezno napravite palačinke od heljdinog brašna. Na popis proizvoda od heljde smjestio se i griz. Fantastična namirnica uz pomoć vrućeg mlijeka brzo postaje super slastica i zdravi doručak.

Naravno, omiljeni heljdin proizvod je oljušteno zrno heljde. Kuhaju se na isti način, kao i riža, te se tako i pripremaju.

Heljda danas doživljava svoju renesansu i od nje se priprema čaj, u Japanu poznat kao „soba-cha“

Pije se i topao i hladan. Najprije heljdu skuhate, potom je osušite i popržite u tavi bez dodatka ulja. Odabranu količinu heljde prelijte s deset puta većom količinom vode temperature 90 °C. Poklopite i ostavite stajati dvije do četiri minute te naposljetku procijedite.

Najčešće se heljda priprema kao kaša koja je izvrsna za doručak, ili kao prilog jelima od povrća – fino se kombinira sa zelenim lisnatim i korjenastim povrćem. Dodaje se i u juhe, popečke, vege kobasice, a može poslužiti kao nadjev u sarmi umjesto riže.

Butiga zdrave hrane, TC Mercante
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati

sponzorirani članak, IZVOR: tekst/foto: Tvornica zdrave hrane

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić