29.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleNa ovogodišnju Festu sv. Vlaha stižu dragi gosti: u procesiji će biti...

Na ovogodišnju Festu sv. Vlaha stižu dragi gosti: u procesiji će biti otac Savio i parčev barjak iz indijske Goe!

Dubrovačkoj Festi sv. Vlaha ove će se godine pridružiti otac Savio Leonardo Viegas, svećenik Crkve Sao Braz  u Gandaulimu, indijskoj Goi koja dijeli istu festu i obilježava je na gotovo identičan način. I u toj indijskoj pokrajini slavi se sv. Vlaho, kada kroz mjesto ide procesija s njegovim kipom na čelu, a vjernici mu se preporučuju. Prvi put gosti iz Indije su nam u Grad na Festu došli 2008. godine i ovo je drugi put da će s Dubrovčanima podijeliti štovanje sveca, nebeskog zaštitnika njihove pokrajine i našega Grada.

U procesiji će se zavijoriti i barjak sv. Vlaha iz Goe, a svećenik Savio imat će priliku osjetiti svu ljepotu proslave koja u sebi nosi snažan naboj emocije brojnih hodočasnika koji se slijevaju u Grad, koji hrle prema svečevoj crkvi ispred koje se izvijaju barjaci i u koju se ulazi s poštovanjem i molitvom iz srca upućenom dragom svecu.

Poznat je već podatak kako je do ove lijepe zajedničke priče došlo zahvaljujući dubrovačkoj liječnici, pedijatrici Mariji Radonić koja je 2007. godine prilikom posjete Goi, bila uporna pronaći Crkvu Sao Braz koju su još u 16. stoljeću tamo sagradili Dubrovčani, posvetivši je domaćem svecu zaštitniku, svetom Vlahu. A na njenu zanesenost i impresiju te emocije koje je doživjela kad ju je pronašla i kada je upoznala tamošnjeg svećenika, malo tko je mogao ostati ravnodušan. Grad Dubrovnik je u nekoliko navrata sakupljao donacije da se tamošnja crkva obnovi, a čitava je priča doživjela i dokumentarac snimljen u Indiji i Dubrovniku.

Zbog svega toga, indijskog svećenika i barjak koji će se u procesiji zavijoriti na Stradunu, domaćini će, ne treba niti sumnjati, dočekati srdačno i iskreno.

Dr. Marija Radonić je dobila same pohvale za svoj nastup u filmu “Od Dubrovnika do Goe”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA