30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNa današnji dan prije 8 godina 10 000 Dubrovčana reklo je NE...

Na današnji dan prije 8 godina 10 000 Dubrovčana reklo je NE golf resortu na Srđu

Na današnji dan, prije osam godina održan je referendum o izgradnji golfa resorta s apartmanima i hotelskim kapacitetima na Srđu, kojeg su svojim potpisima pokrenuli građani. Iako se tad 10.051 Dubrovčana izjasnimo protiv izgradnje golf resorta na Srđu, referendum zbog odredbi Zakona o referendum, rezultati nisu postali obvezujući. Naime, u Zakonu o referendumu propisano je da rezultat referenduma provedenog na lokalnoj razini postaje obvezujući ako na njega izađe 51 posto registriranih birača, dok na državnoj razini taj uvjet nije potreban.

Na referendum je izašlo 31,51 posto birača.  Za projekt je glasalo 1846 (15%) glasača dok je protiv bilo 10.051 glasač (84%). Zbog krajnje restriktivnog Zakona o lokalnom referendumu, samo izlaznost veća od 50% čini referendumsku odluku obvezujućom. Stav 10.000 birača  koji su se izjasnili protiv izgradnje golf resorta na Srđu bio je jednak broj birača koji je izabrao gradonačelnika i 54% od ukupnog broja birača koji su 3 tjedna kasnije izašli na lokalne izbore,

Na izborima u svibnju, tri člana inicijative Srđ je naš ušli su u Gradsko vijeće, te detaljnim čitanjem materijala i konstruktivnim raspravama, unijeli promijene u rad vijeća.

U srpnju 2013. godine, sklopljen je Dubrovački dogovor, koalicija do tad suprotstavljenih stranaka (HNS – HDZ – HSP AS – SDP – HSS – DDS), a sjednici Gradskog vijeća u kolovozu iste godine, sa 16 glasova za, sedam protiv i jednim suzdržanim izglasan je Urbanistički plan uređenja tzv. Športsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem i turističkim naseljem Bosanka-sjever i Bosanka-jug. Sjednicu je dočekao i ispratio sedmosatni prosvjed više stotina građana ispred Gradske vijećnice, obilježen blokadom ulaza vijećnicima u Gradsku vijećnicu i velikim brojem oklopljenih policajaca.

Inicijativa Srđ je naš nastavila je svoju borbu u vijećnici, ali i izvan nje u sudskim procesima. Nakon velikih obećanja investitora Razvoj Golfa o investicijama, otvaranju novih radnih mjesta, čim se usvoji Urbanistički plan, tvrđava Imperijal još uvijek nije obnovljena, a na Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu (ICSID – International Centre for Settlement of Investment Disputes) tvrtke Elitech i Razvoj golf vode spor protiv Republike Hrvatske, kojim potražuju odštetu od 500 milijuna eura, odnosno 3,75 milijardi kuna.

DUTVNET Mozaik: Referendum koji je dokazao da se može/Molitve naše čuj/Što vam je Sv. Vlaho i Festa?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA