27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNa današnji dan prije 30. godina oslobođene su Rijeka i Župa dubrovačka

Na današnji dan prije 30. godina oslobođene su Rijeka i Župa dubrovačka

Danas 26. svibnja obilježavamo 30. obljetnicu oslobođenja Rijeke dubrovačke, Župe i deblokade Dubrovnika. Taj dan ratne 1992. ostat će upisan velikim slovima u povijesti Dubrovnika. U okviru akcije “Spaljena zemlja” Hrvatska vojska razbila je blokadu Dubrovnika, kojeg je od listopada 1991., u okruženju držala JNA s paravojnim postrojbama iz istočne Hercegovine i Crne Gore. Na vijesti o povlačenju neprijateljske vojske ljudi su izlazili na ulicu, grlili se i ljubili, klicali od radosti, čestitali jedni drugima.

Prenosimo zapis Gradoplova Radio Dubrovnika

(2) Koristeći povlačenje jedinica JA s prilaza Dubrovniku, 163. brigada izašla je iz Grada i prešla u napadna djelovanja. Prva bojna do 9,30 sati sutrašnjeg dana, 27. svibnja zauzima Brgat i Župu dubrovačku, a Druga bojna ulazi u Osojnik, čime je Dubrovnik ostao izravno ugrožen samo na prostoru od Golubova kamena do Ivanice. Do konca lipnja završeno je oslobađanje cjelokupnog područja Dubrovačkog primorja i spajanja snaga 1. i 4. gardijske brigade s a163. brigadom HV na području Osojnika, gdje se uz teške gubitke učvrstila 2. bojna držeći crtu od Sv. Ane do Vukovića i Velike gomile. Prva bojna zauzela je na istočnom pravcu cjelokupnu Župu dubrovačku držeći položaje od Brgata i Postranja do Plata. Do konca lipnja završeno je oslobađanje cjelokupnog područja Dubrovačkog primorja i spajanja snaga 1. i 4. gardijske brigade sa 163. brigadom HV na području Osojnika, gdje se uz teške gubitke učvrstila 2. bojna držeći crtu od Sv. Ane do Vukovića i Velike gomile. Prva bojna zauzela je na istočnom pravcu cjelokupnu Župu dubrovačku držeći položaje od Brgata i Postranja do Plata. (3)

Obilježavanje oslobođenja Rijeke dubrovačke, navode iz gradske uprave, uvod je u središnju svečanost oslobođenja juga Hrvatske koja će se održati u listopadu uz sudjelovanje akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) „Krila Oluje“ i uz prigodni večernji glazbeni program na Stradunu s domoljubnim pjesmama.

U suradnji HVIDRA-e Dubrovnik i Grada Dubrovnika u četvrtak, 26. svibnja organizirane su komemorativne aktivnosti koje uključuju polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježjima na području gradskih kotara Mokošica i Komolac, na Golubovom kamenu i u naselju Sustjepan. Prilika je to za prisjetiti se i odati počast velikoj žrtvi hrvatskih branitelja i civila stradalih za vrijeme Domovinskog rata u obrani Dubrovnika i hrvatskog juga. Sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu služit će se u 19:00 sati u Župi presvetog spasitelja u Mokošici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA