Nedjelja, 7 ožujka, 2021
Naslovnica Vijesti NA DANAŠNJI DAN Prije 10 godina za dubrovačkog biskupa imenovan je Mate...

NA DANAŠNJI DAN Prije 10 godina za dubrovačkog biskupa imenovan je Mate Uzinić

Na današnji dan, 24. siječnja 2011. godine, papa Benedikt XVI., dubrovačkim biskupom imenovao je biskupa Matu Uzinića, a za biskupa je zaređen u dubrovačkoj katedrali na blagdan sv. Josipa 19. ožujka iste godine.

Ova vijest je istovremeno objavljena u Vatikanu, Splitu, Dubrovniku, a Apostolski nuncij u RH, mons. Mario Roberto Cassari, priopćio je ovu odluku pape Benedikta XVI. biskupima okupljenima na zasjedanju HBK u Zagrebu.

Kada je 2011. mons. Mate Uzinić doznao za ovu vijest rekao je:

Draga Crkvo dubrovačka, dugo si molila svoga pastira, a evo izmolila si mene. Prihvatio sam ovaj poziv i poslanje, ali ne mogu ga izvršiti sam. Vi ste trebali pastira, a vaš pastir sada treba vas. Samo zajedno, moleći jedni za druge, surađujući jedni s drugima brinući se jedni za druge, ljubeći jedni druge Kristovom ljubavlju možemo nešto napraviti, možemo izvršiti svoje poslanje u ovom našem vremenu, a sve pod moćnom zaštitom Blažene Djevice Marije s čijom molitvom smo započeli ovo okupljanje, svetog Josipa, njezinog zaručnika, na čiju svetkovinu će biti ređenje u Dubrovniku i moje preuzimanje službe, svetog Vlaha našega nebeskog zaštitnika, bl. Marije od Propetog Isusa Petković i svih svetica i svetaca Božjih“.

Mons. Mate Uzinić rođen je 17. rujna 1967.u Dubravi (Splitsko-makarska nadbiskupija). U Dubravi je pohađao osnovnu školu, a gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Od 1986. do 1987. služio je vojni rok na Prevlaci (blizu Dubrovnika). Od 1987. do 1993. studirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i postigao akademski stupanj bakalaureata 1993. godine. Od 1992. do 1993. pastoralno djeluje kao đakon u župi Trilj. Za svećenika je zaređen 27. lipnja 1993. u Splitu i inkardiniran je u Splitsko-makarsku nadbiskupiju.

Na blagdan sv. Karla Boromejskog 4. studenog 2020. godine papa Franjo imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić