29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNA DANAŠNJI DAN 1991. Referendum o samostalnosti Hrvatske

NA DANAŠNJI DAN 1991. Referendum o samostalnosti Hrvatske

Na važnost današnjeg dana 1991. podsjeća Ivica Granić putem svog fb profila:

Danas je datum koji se u novijoj nacionalnoj historiografiji čak pomalo i prešućuje, kao da nismo svjesni njegove iznimne važnosti Referendum o samostalnosti Hrvatske održan je na današnji dan, dakle 19. svibnja 1991., a na njemu su birači glasovali o neovisnosti Hrvatske od Jugoslavije. Biračima su postavljena dva pitanja na koja su mogli odgovoriti ‘ZA’ ili ‘PROTIV’.

Referendum je održan gotovo godinu dana nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj.

Na referendum je izašlo 83,56 posto birača. Od tog je postotka njih 94,17% podržalo državnu samostalnost Hrvatske, dok je njih 5,38% glasovalo za ostanak Hrvatske u Jugoslaviji.

Nakon toga je Republika Hrvatska, uz Republiku Sloveniju, 25. lipnja 1991. proglasila neovisnost od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Međutim, na tu odluku uveden je tromjesečni moratorij na zahtjev Europske zajednice i Konferencije o sigurnosti i suradnji u Europi prema Brijunskom sporazumu.

No, domovinski rat u Hrvatskoj eskalirao je tijekom moratorija te je 8. listopada 1991. hrvatski državni sabor prekinuo sve preostale odnose s Jugoslavijom. Godine 1992. članice Europske zajednice diplomatski su priznale Hrvatsku i Hrvatska je primljena u organizaciju Ujedinjenih naroda.

Referendum je održan u dramatičnim okolnostima četničke pobune koju su pomagali velikosrpski Miloševićev režim i tadašnja JNA, kao posljednji zagovornici preživjele komunističke Jugoslavije. Bila je javna tajna da Slobodan Milošević pristaje na samostalnost Slovenije, ‘idite, bre što pre!, govorio je kako bi što lakše prigrabio hrvatske krajeve istočno od crte Karlobag – Karlovac – Virovitica.

U tome je s vremenom dobio punu potporu jugovojske, kojoj je bila draža bilo kakva nego nikakva Jugoslavija. U međuvremenu je vojni vrh osnovao čak i svoju stranku, ‘Savez komunista – Pokret za Jugoslaviju’, koja je demokraciju u Hrvatskoj i Sloveniji ocjenjivala ‘privremenom pobjedom kontrarevolucije’.

I Milošević i jugovojska Hrvatskoj su namijenili sudbinu državice koja se vidi sa Sljemena i to pod vodstvom njihovih istomišljenika!

No, do međunarodnog će priznanja doći tek nakon velikih žrtava i strašnih razaranja koje je neprijatelj počinio na tlu Hrvatske zahvaljujući ponekad i nadljudskoj hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja u obrani domovine.

Ukratko, put prema samostalnoj, slobodnoj i međunarodno priznatoj Hrvatskoj, započeo je upravo na današnji dan, na referendumu 19. svibnja 1991. godine.

A neki u Beogradu su planirali kako će biti kao na ilustraciji ispod, a neki u Zagrebu su se tome, što javno što poskrivečki, i te kako nadali.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA