30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNa današnji dan 1991. donesena je povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka...

Na današnji dan 1991. donesena je povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika

Danas, 25. lipnja, u Republici Hrvatskoj je spomendan, Dan neovisnosti, kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika i koja je donesena 25. lipnja 1991.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika od 25. lipnja 1991. prethodila je ista odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

Sabor Republike Hrvatske, donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, te je na istoj sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom je deklaracijom utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. No, istekom moratorija na tu povijesnu odluku, 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska raskida državno-pravne veze s ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država. Dan 8. listopada danas se obilježava kao Dan hrvatskog sabora – spomendan.

Tekst preuzet s Facebook stranice Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA