18.8 C
Dubrovnik
Subota, 16 listopada, 2021
NaslovnicaKulturaNa današnji dan 1950. otvorene su prve Dubrovačke ljetne igre

Na današnji dan 1950. otvorene su prve Dubrovačke ljetne igre

Dana 8. rujna 1950. godine otvoren je prvi dubrovački festival kao početak Dubrovačkih ljetnih igara. Prva dramska predstava, na prvim Igrama bio je Držićev “Dundo Maroje” u režiji Bojana Stupice, piše Nacional.

Dubrovačke ljetne igre nastale su kao plod višegodišnjih pokušaja kulturnih djelatnika iz Dubrovnika i drugih krajeva Hrvatske da organiziraju ljetni festival tijekom kojega bi se u otvorenim dubrovačkim povijesnim i prirodnim ambijentima održavale kazališne, glazbene i folklorne priredbe. U svibnju 1950. održan je sastanak u Ministarstvu za prosvjetu i kulturu NR Hrvatske u Zagrebu, na kojem je odlučeno da će se od 8. do 21. rujna 1950. održati Dubrovački festival dalmatinskih kazališnih igara od XVI. do XVIII. stoljeća.

I doista, prvi dubrovački festival, kao početak Dubrovačkih ljetnih igara otvoren je 8. rujna 1950. godine. Tom prilikom pomoćnik ministra za kulturu i znanosti SR Hrvatske, odnosno Narodne Republike Hrvatske, Stjepan Šeparović istakao je kako je to uvod u stalne festivale koji će se kontinuirano održavati u Dubrovniku. Prva dramska predstava, na prvim DLJI-ma bila je Držićeva komedija “Dundo Maroje”, u režiji Bojana Stupice, a prva glazbena izvedba, koncert simfonijskog orkestra iz Zagreba i Zbora Radiostanice Zagreb na Boškovićevoj poljani 14. rujna, dok je prvu festivalsku godinu zaključio ansambl Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba izvedbom Držićeve komedije “Skup” u režiji Branka Gavelle.

Sa skromnim programom koji je trajao manje od dva tjedna, bile su to najkraće igre u povijesti Igara. Ipak bio je to program koji je inaugurirao sve umjetničke izvedbene vrste, koje će od tada karakterizirati život te složene manifestacije, i dramu i glazbu i recital i folklor, te joj dati i naziv Igre.

IZVOR: Nacional.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić