28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaMuzej crvene povijesti sudjeluje u EU projektu History of people - HOP

Muzej crvene povijesti sudjeluje u EU projektu History of people – HOP

Muzej crvene povijesti sudionik je inovativnog europskog projekta HOP-History of people (Povijest ljudi), jednom od istaknutih programa Kreativne Europa za period od 2023.- 2025. godine, financiran od strane Europske komisije. Projekt, usmjeren na duboko preispitivanje naše kulturne baštine kroz inovativne pristupe (kombinacija znanstvenih podataka i objektivnih informacija s pripovijedanjem i izvedbom), stavlja podjednaki naglasak na povijest ‘malih i velikih ljudi’ kao ključnu u prenošenju tradicije i kulture koje vežemo za mjesta kulturne baštine.

Tim povodom iz Muzeja crvene povijesti su poslali sljedeće priopćenje:

U suradnji s europskim partnerima – Associazione Culturale Eutopia iz Italije, Development of the Social Capital iz Bugarske, i Scientia Nova Association iz Sjeverne Makedonije – Muzej crvene povijesti pridonosi revitalizaciji i promicanju kulturne baštine, ističući njezinu važnost kao resursa za društveni i ekonomski razvoj.

Kao Europljani, naslijedili smo neprocjenjiva povijesna mjesta, uključujući prirodna, izgrađena i arheološka nalazišta, muzeje, spomenike, umjetnička djela, povijesne gradove, književna, glazbena i audio-vizualna djela, kao i znanje, prakse i tradiciju, i naša je odgovornost da ih propisno prepoznamo, razumijemo i zaštitimo.

Gledano iz ekonomske i društvene perspektive, kulturna baština bi mogla predstavljati važan resurs za rast, zapošljavanje i koheziju lokalnih zajednica; može igrati ključnu ulogu u revitalizaciji urbanih i ruralnih područja, promicanju održivog turizma, oblikovanju inkluzivnijih društava, njegovanju poštovanja prema kulturnoj raznolikosti, društvenoj jednakosti, dobrobiti pojedinca i zajednice te, na kraju, ali ne manje važno, ako se njime adekvatno upravlja i održava, mogao bi biti ključni pokretač snažnijeg gospodarskog učinka i veće kvalitete života.

Preuzmite Priručnik dobrih praksi!

Na vrhuncu naše suradnje u prvom dijelu projekta stoji Priručnik dobrih praksi, dostupan na https://hr.redhistorymuseum.com/history-of-people. Razvijen kroz razmjenu znanja i iskustava između ožujka i rujna 2023., priručnik je esencijalni resurs za kreiranje novih angažirajućih kulturnih iskustava. Kroz blisku suradnju, identificirali smo vještine potrebne za stvaranje sadržaja koji su povijesno relevantni, znanstveno točni, a pritom privlačni široj publici.

Pozivamo sve zainteresirane da preuzmu Priručnik dobrih praksi i pridruže se našoj misiji oživljavanja i širenja svijesti o kulturnoj baštini. – Zajedno možemo stvoriti inkluzivnija i angažiranija kulturna iskustva koja odražavaju bogatstvo naše povijesti i tradicije.

Muzej crvene povijesti, zajedno sa svojim europskim partnerima, čvrsto vjeruje u snagu suradnje i inovacija u načinu na koji komuniciramo i doživljavamo našu zajedničku kulturnu baštinu. Naša misija usmjerena je na implementaciju inovativne metodologije koja će obuhvatiti različite publike s ciljem jačanja svijesti o utjecaju klimatskih promjena na život ljudi i važnosti kulturne baštine za društvo. 

Projekt HOP – History of People, Referenca na projekt CREA-CULT-2022-COOP 101098484 under the Creative Europe Programme (CREA) meets the Specific objectives of call CREA-CULT-2022-COOP, topic CREA-CULT-2022-COOP-1.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA