20.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 28 travnja, 2024
NaslovnicaLifestyleMnogi na ovoj dijeti ne uspiju izdržati do kraja!

Mnogi na ovoj dijeti ne uspiju izdržati do kraja!

Zbog svojih strogih pravila, Danska dijeta smatra se jednom od najtežih za provedbu.

Prilikom provedbe Danske dijete unosi se samo 600 kalorija dnevno, a trajanje dijete je točno 13 dana. U tom periodu možete očekivati gubitak i do 10 kilograma tjelesne mase. Prema planu prehrane uzimaju se 3 obroka dnevno.

Pravila kojih se morate pridržavati

  • Dijeta se provodi kroz točno 13 dana uz strogo pridržavanje svih pravila – bez iznimaka.
  • U slučaju da npr. popijete jedno pivo, jednu čašu vina ili uzmete žvakaću gumu dijetu morate odmah prekinuti.
  • Ako želite ponoviti ovu dijetu, morate uzeti pauzu od barem 3 mjeseca.
  • Ako uspijete izdržati cijelu dijetu do kraja (svih 13 dana), ne smijete ju ponavljati najmanje 2 godine.
  • Konzumacija alkoholnih i gaziranih pića je strogo zabranjena.
  • U slučaju gladi tijekom dana, preporučuje se piti vodu – barem 2 litre vode dnevno.
  • Kavu možete zamijeniti čajem.
  • Dozvoljeno je zamjeniti redoslijed samo ručka i večere.
  • Nije dozvoljeno mijenjati raspored dana.
  • Slatkiši i grickalice su strogo zabranjeni.
  • Potrebno je jesti 3 obroka dnevno, bez međuobroka.
  • Sol je dozvoljena (u minimalnim količinama).
  • Kako bi se spriječilo narušavanje zdravlja, preporučuje se svaki dan uzimati vitamine (putem npr. šumećih tableta).
  • Morate koristiti šećer u kockama.
  • Nakon završetka dijete, postupno povećavajte dnevni unos kalorija kako biste izbjegli debljanje.

Danska salata

Nezaobilazan sastojak ove dijete je danska salata. Možete ju jesti svaki dan, uz svaki obrok, u neograničenim količinama. Nije dozvoljeno jesti ništa između obroka, pa niti ovu salatu, piše Mamin kutak.

Za pripremu danske salate koristite sljedeće namirnice:

  • 1 kg mrkve
  • 1 kg kupusa
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 mladi luk

Sve sastojke narežite na manje komade te izmiješajte.

Za pripremu preljeva za salatu, koristite sljedeće namirnice:

  • 100 ml ulja
  • 50 ml jabučnog octa
  • pola žličice soli
  • pola žličice šećera

Ova količina bit će vam dovoljna za 7 dana. Prije konzumacije prelijte preljevom te pustite da odstoji barem sat vremena. Salatu držite u hladnjaku.

Danska dijeta: Plan prehrane

1. DAN

Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera.

Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, 100 g kuhanog špinata, 1 rajčica.

Večera: 1 goveđa šnicla (oko 200g), 150 g danske salate.

2. DAN

Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera.

Ručak: 200 ml grčkog jogurta, 1 šnita šunke.

Večera: 1 goveđa šnicla (oko 200g), 150 g danske salate.

3. DAN

Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera, jedna šnita tosta.

Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, jedan komad šunke (100g, sa što manje masnoće), 150 g danske salate.

Večera: 100 g kuhanog špinata ili celera, jedna rajčica i jedna voćka po izboru (naranča, jabuka ili kruška).

4. DAN

Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera, jedna šnita tosta.

Ručak: jedna litra svježe cijeđenog soka naranče, 200 ml jogurta s niskim udjelom masti.

Večera: jedno kuhano jaje, jedna naribana mrkva, 25 g svježeg sira.

5. DAN

Doručak: jedna veća naribana mrkva prelivena limunovim sokom.

Ručak: veći komad ribe (do 250g) pečen u foliji s malo maslinovog ulja, preliveno s limunovim sokom.

Večera: jedna goveđa šnicla (oko 200g), 150 g danske salate, 100 g kuhanog celera.

6. DAN

Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera, jedna šnita tosta.

Ručak: 2 kuhana jaja, jedna veća naribana mrkva.

Večera: 200-250 g piletine bez kožice (kuhane ili pečene na žaru), 150 g danske salate.

7. DAN

Doručak: jedna šalica biljnog čaja bez šećera (zeleni, bijeli ili žuti).

Ručak: BEZ RUČKA

Večera: jedan janjeći kotlet sa žara (200-250g), svježe voće po izboru.

8. DAN

Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera, jedna šnita tosta.

Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, jedna šnita šunke, 150 g danske salate.

Večera: 100 g kuhanog špinata ili celera, jedna rajčica, jedna voćka po izboru (naranča, jabuka ili kruška).

9. DAN

Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera.

Ručak: 200 ml jogurta s niskim udjelom masti, jedna veća kriška šunke (oko 200 g).

Večera: jedna goveđa šnicla (oko 250g), 150 g danske salate, jedna voćka po izboru (naranča, jabuka ili kruška).

10. DAN

Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera, jedna šnita tosta.

Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, jedna kriška šunke (100 g), 150 g danske salate.

Večera: 100 g kuhanog celera, jedna rajčica, jedna voćka po izboru (naranča, jabuka ili kruška).

11. DAN

Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera, jedna šnita tosta.

Ručak: jedna litra svježe cijeđenog soka naranče, 200 ml jogurta s niskim udjelom masti.

Večera: jedno tvrdo kuhano jaje, jedna naribana mrkva, 25 g svježeg sira.

12. DAN

Doručak: jedna veća naribana mrkva prelivena limunovim sokom.

Ručak: jedna veća kuhana riba (do 250 g) prelivena limunovim sokom.

Večera: jedna veća goveđa šnicla (do 250 g), 100 g kuhanog celera, 150 g danske salate.

13. DAN

Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera, jedna šnita tosta.

Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, jedna naribana mrkva.

Večera: 250 g piletine sa žara (bez kožice), 150 g danske salate.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA