26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaMjesec hrvatske knjige završen radionicom "Riječ i smisao" po uzoru na knjigu...

Mjesec hrvatske knjige završen radionicom “Riječ i smisao” po uzoru na knjigu Julijane Matanović

Predavanjem i radionicom „Riječ i smisao“ koja se održala u utorak, 15. studenoga 2022. u Narodnoj knjižnici Grad završena je ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Voditeljica Kristina Rožić, magistra znanosti organizacijskog ponašanja i logoterapeut-savjetnik uz asistenciju Nikoline Njirić, edukacijske rehabilitatorice, volonterke u Dubrovačkim knjižnicama, upoznala je sudionice s pojmom i principima logoterapije povezujući ih s citatima iz višestruko nagrađivane knjige „I na početku i na kraju bijaše kava“ autorice Julijane Matanović. Rožić je odabrala upravo ovu knjigu za promišljanja o duhu vremena u kojem se nalazimo te logoterapijskom pogledu na mogućnosti za izgradnju osobnosti i društva unutar istog. U tom smislu, istaknula je koristeći se knjigom „Što nas u životu pokreće“ autorice Elisabeth Lukas, učenice Viktora Frankla koji je začetnik logoterapije: “Knjiga je u terapijskom smislu od pomoći ako njezin pisac vjeruje u to da ima puteva da se “održimo iznad kaosa” i ako on svoje čitatelje dovoljno ljubi da bi radi njih za takvim putevima tragao.” Autorica također ističe da je neka knjiga dobra onda “kada je kadra biti “prijatelj duše”: iskrena, poticajna, zabavna, utješna, nadahnjujuća – kakvi prijatelji upravo i jesu.” “Knjiga “I na početku i na kraju bijaše kava” upravo je takva knjiga”, istaknula je Rožić.

Simbol zrna kave voditeljica je iskoristila za predstavljanje osnova logoterapije, od antropološke slike o čovjeku prema Viktoru Franklu do čovjekove osobne odgovornosti za djelovanje prema ostvarenju smisla. Objašnjavajući kako osobni sustav vrijednosti da bi vodio prema smislu treba biti sukladan objektivnim vrijednostima, Rožić je govorila o specifično ljudskim fenomenima i važnosti razumijevanja subjekt-objekt odnosa iz kojeg onda mogu proizići dobre odluke, dobro djelovanje i, u konačnici, postajanje dobrim. Napose se osvrnula na prepoznavateljske stavove poštovanja, ljubavi i divljenja povezujući ih s transcendentnom prirodom ljudskog postojanja i smislom kojeg je moguće ostvariti jedino kroz ljubav i služenje dobru.

Kroz pripremljene radne materijale sudionicama je otvorena mogućnost da koristeći se smjernicama s predavanja i tekstovima iz knjige Julijane Matanović otkriju iscjeliteljsku moć riječi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA