18 C
Dubrovnik
Naslovnica Vijesti Ministrica Vučković i župan Dobroslavić sa školjkarima i vinarima o mogućnostima ublažavanja...

Ministrica Vučković i župan Dobroslavić sa školjkarima i vinarima o mogućnostima ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i župan Nikola Dobroslavić održali su danas u Tvrđavi Kaštio u Stonu sastanak s predstavnicima školjkara i vinara s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Sastanku su nazočili i saborski zastupnik Branko Bačić, zamjenici župana Žaklina Marević i Joško Cebalo, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, načelnik Općine Ston Vedran Antunica, ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić i pročelnik UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić.


Na sastancima je istaknuto kako su mjere pomoći koje je Vlada donijela jako dobre, a razgovaralo se o tekućim problemima koje je u poslovanju donijela pandemija koronavirusa.

Ministrica Vučković je, nakon radnog sastanka sa županijskim školjkarima u stonskoj Tvrđavi Kaštio, istaknula kako je Ministarstvo poljoprivrede u pregovorima s Europskom komisijom podnijelo poprilično dobre prijedloge za sektore ribarstva i školjkarstva, a koji su usvojeni izmjenama regulative. Ti su prijedlozi podneseni još u ožujku, a dobili su podršku Europske komisije te drugih članica Europske unije.

”Od nekoliko potpora koje je na koncu kao izmjenu regulative usvojio Europski parlament, za Hrvatsku smo uspjeli dobiti privremenu obustavu ribolova i kompenzacijsku mjeru u sektoru akvakulture, koja je najvažnija za školjkare”, rekla je ministrica Vučković.

Dodala je kako je Ministarstvo poljoprivrede ubrzalo prvobitni program malih vrijednosti u u iznosu 19 milijuna kuna, a potom je zbog proglašenja pandemije koronavirusa nadograđen drugim, vrijednim 30 milijuna kuna, u kojem sudjeluju i školjkari.

„Kompenzacijska mjera bit će još izdašnija i financirat će se iz Operativnog programa za ribarstvo. Idući tjedan će nacrt modela biti predstavljen sektoru, a planiramo dva natječaja za potpore. Jedan za razdoblje od ožujka do srpnja, a drugi od srpnja do prosinca 2020. godine“, navela je Vučković.

Podsjetila je i kako je Ministarstvo dobilo 20. ožujka odobrenje Europske komisije na prijedlog državne potpore zbog značajnih šteta koje orade nanose školjkama, odnosno razvoju školjkarstva.

” Restorani su i dalje zatvoreni, kamenica se gomila, a veliki je mortalitet. Svaki mjesec nosi 10 % mortaliteta. Ministrici smo se obratili s nadom da će se naći mogućnost izvoza vani, postoji mogućnost u Italiju. Kroz desetak dana bi trebali dobiti odgovori. 90 % proizvodnje je inače išlo u naše restorane u Dubrovniku i po Stonu i ranije nam nikad nije trebao izvoz, jer smo proizvodnjom pokrivali naše područje. Sad je našao višak, ovo što se prodava od vrata do vrata je ništa, zanemarive količine. Šteta je velika, prihod nula, nećemo kamenicu dat u bescjenje, ali nadamo se da ćemo ipak uspjeti pronaći neko tržište”, kazala je Marija Radić predsjednica Udruge školjkara.Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić izjavio je kako vjeruje da će predstojeća turistička sezona dati mogućnost školjkarima da plasiraju svoje proizvode.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako su školjkari pogođeni pandemijom koronavirusa zbog smanjene mogućnosti prodaje.

„Bez turizma svi imaju problem plasmana ovog vrlo vrijednog proizvoda. Riječ je o 90 posto hrvatskog školjkarstva. Kamenica ima nacionalnu zaštićenu oznaku izvornosti, a želimo i europsku zaštitu. Govorili smo i o zaštiti malostonskog zaljeva kroz izradu više studija koja će utvrditi gornji kapacitet, a da se ne ugrozi opstanak malostonske kamenice“, izjavio je župan Dobroslavić.

“I prije pojave Covida bila je sve manja potražnja za lokalnim ulovom. Ulaskom u EU na našem tržištu pojavila se velika lepeza ribarskih proizvoda iz ribarstva iz vani. Glavno plasiranje ribe je bilo kroz turizam, na uvoz se ne može utjecati. Mi ćemo probati utjecati svojom kvalitetom, marketingom i doći do tržišta na kojima do sada nismo bili zastupljeni. Uz državne potpore koje su bile izdašne i pomogle su nam dosta. Riba je hrana i naša je nada da će se ta hrana uvijek tražiti i da stanje s ribarstvom da će biti koliko toliko uvijek realno i da će se moći plasirati. Neće to biti količine kao prije, ono što se bude moglo, učinit će se”, kazao je Mato Oberan predsjednik ceha za ribarstvo dubrovačko-neretvanske županije.

Predstavnici vinara na sastanku su istaknuli kako se zbog pandemije koronavirusa nalaze u posebno teškom položaju jer bez obzira na potpuno zaustavljen plasman proizvoda i dalje moraju obrađivati vinograde.

“Vinari nisu izuzeti od poteškoća koje su zadesilo cijelo hrvatsko gospodarstvo. Mi smo u specifičnoj situaciji zato što i dalje moramo financirati i prošlu berbu i zalihe vina, i novu berbu i novu proizvodnju. I dalje moramo biti u investicijama. Cijelo tržište je stalo, mi smo naslonjeni na turizam i sve je neizvjesno. Ove mjere dosad provedene su povoljne, što se vinara tiče mjere se moraju produžiti jer kod nas investicija ne staje, mi ne mirujemo”, kazao je vinar Frano Miloš.

Na sastanku je rečeno kako je pad prodaje vina iz Dubrovačko-neretvanske županije 75 posto zbog pandemije koronavirusa, a župan Dobroslavić i ministrica Vučković istaknuli su kako je potrebno prikupiti podatke o preuzetim količinama grožđa kako bi se mogla razmotriti eventualna mjera pomoći u tom smjeru.

Naglašeno je kako će se razmotriti o povoljnim kreditnim linijama koji bi ublažili posljedice COVID-19 infekcije, te kako će Ministarstvo poljoprivrede uskoro izaći s prijedlogom u tom smjeru.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Pogledajte promotivni spot kojim Hrvatska misli privući turiste iz Europe

Hrvatska turistička zajednica provodi veliku promotivnu kampanju „The Vacation You Deserve Is Closer Than You Think“ na sedam europskih tržišta i to...

Izgradnja Pelješkog mosta će kasniti najmanje tri mjeseca

Projekt izgradnje mosta Pelješac i nove spojne pelješke ceste u ovom trenutku suočava se s dva velika problema. Završetak izgradnje mosta...

Izmjene u prometovanju: Novosti na Liniji 23 A

Sukladno iskazanim potrebama stanovnika kao i Općine Župa dubrovačka, od sutra 02.06.2020. godine linija broj 23A prometuje u nešto drugačijem režimu....

POTPISANI UGOVORI VRIJEDNI 331 TISUĆU KUNA Županija i dalje pomaže udruge koje skrbe o starijim osobama i djeci s cerebralnom paralizom

U palači Ranjina potpisani su danas ugovori o financiranju programa "Pomoći u kući starijim osobama na području Dubrovačko-neretvanske županije" i "Dnevni boravak...

Dubrovnktv.net

ETO NAS: U Muzeju Domovinskog rata

Jučer smo proslavili Dan državnosti, a danas smo bili u Muzeju Domovinskog rata da provjerimo kako su oni obilježili jučerašnji dan. Ravnateljica...

Sretno maturanti! Pamet u glavu

Školu su završili online, ali norijadu ipak onako kako treba … Od ranog jutra maturanti se vesele oko škola, bilo je...

KRATKI REZOVI: Zaključak milenijskog pentranja po europskim filmskim vrhuncima

Zadnji tjedan u svibnju se čini baš prikladnim za zadnju epizodu ciklusa najboljih europskih filmova tisućljeća, poglavito kad 'Kratke rezove' u lipnju,...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić