32.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMinistar Ćorić o CGO-u Lučino razdolje: Činimo pravu stvar, otpad nije moguće...

Ministar Ćorić o CGO-u Lučino razdolje: Činimo pravu stvar, otpad nije moguće sto posto odvojiti

Nakon potpisivanja ugovora za Aglomeraciju Dubrovnik, župan Dobroslavić otkrio je kako će uskoro biti raspisan natječaj za projektiranje i izgradnju za Centara za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, dok se ministar Ćorić osvrnuo na nedavnu prijavu ovog projekta Europskoj komisiji stranke Srđ je Grad i inicijative Pravo na zavičaj. “Činimo pravu stvar. Oni koji su protiv centara za gospodarenje otpadom moraju odgovoriti na jedno jedino pitanje. Kud ćemo to mi s tim otpadom, kad shvatimo da otpad nije moguće sto posto odvojiti”, kazao je.

„Uskoro će biti raspisan natječaj za projektiranje i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje. Tako ćemo riješiti i taj problem koji tišti našu županiju i zatvoriti sva odlagališta, u prvom redu Grabovicu, pa onda i sva ostala“ kazao je danas nakon potpisivanja ugovora za Aglomeraciju Dubrovnik, župan Nikola Dobroslavić.

Ministar Ćorić komentirao je prijavu projekta Lučino razdolje Europskoj komisiji, OLAFU i JASPERSU  od strane stranke Srđ je Grad i inicijative Pravo na zavičaj.

„To je zapravo nešto što prati veliku većinu velikih infrastrukturnih projekata u Republici Hrvatskoj, pa tako i centre za gospodarenje otpadom. Republika Hrvatska je tijekom pretpristupnih pregovora za ulazak u EU, preuzela vrlo ozbiljne obveze po pitanju odvajanja, odnosno sustava gospodarenja otpadom. Do 2017. kada sam ušao u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, vrlo malo od infrastrukture po tom pitanju bilo je u Hrvatskoj izgrađeno. U protekle tri godine učinili smo ogroman iskorak po tom pitanju kroz nabavku spremnika, izgradnju reciklažnig dvorišta, natječaja za sortirnice, natječaja za nabavku vozila za odvoz otpada, u konačnici kroz natječaje i rješavanje dokumentacije za centre za gospodarenjem otpadom. Posebno smo ponosni na edukativne aktivnosti. Sve je to dovelo do toga da smo 2019. godinu završili s 37 posto odvojenog otpada. U odnosu na 2018., kad je odvojenog otpada bilo 31 posto, riječ je o iskoraku za koji ne znam da ga je ijedna zemlja postigla. Ova godina nosi daljini napredak”, kazao je ministar te dodao kako tužba ne brine.

“Činimo pravu stvar. Oni koji su protiv centara za gospodarenje otpadom moraju odgovoriti na jedno jedino pitanje. Kud ćemo to mi s tim otpadom kad shvatimo da otpad nije moguće sto posto odvojiti. Ne postoji zemlja u svijetu koja je svoj sustav dovela do razine da ne postoji ostatak miješanog komunalnog otada. Pa to neće biti ni Hrvatska. Treba biti realan i ambiciozan. Mi to jesmo. Oni koji takva rješenja tuže u pravilu imaju svoje razloge za to, a ja u njih ne bi ulazio. Ne mislim da su oni najispravniji, jer da mislim da jesu vjerojatno bih drugačije odgovorio” kazao je ministar te se ponovno osvrnuo na prozivke Srđevaca, koji su nazvali “Grobarom Dubrovačkog primorja”.

“Dakle, Aglomeracije Ploče, Metković, Dubrovnik, reciklažna dvorišta, nabavka spremnika, financiranje edukativnih aktivnosti. Sve je to proizašlo iz ovog ministarstva. Rekao bih da su to potezi koji su učinili samo dobro Dubrovačkom primorju i županiji. Naravno, da postoje oni koji misle drugačije, ali smatram da polemizirati u javnom prostoru nema smisla”, zaključio je Ćorić.

Osvrnuo se ministar i na kritike Uduge glasa poduzetnika.

„Ne bih komentirao istup gospodina Bujasa. Funkcioniram s velikim brojem poduzetnika kao i jedinica lokalne i regionalne samouprave već četiri godine. Mislim da je ta komunikacija bila i više nego dobra. Što se tiče mojih promišljanja o određenim ekonomskim temama. Koje sam nekoliko puta izrazio i pred poduzetnicima, pa i predstavnicima spomenute Udruge, oni su prije svega odraz promišljanja o funkcioniraju poreznog sustava. Spreman za bilo koju raspravu o bilo kojoj temi. S druge strane, riječi pojedinaca koji su ispod svake razine, više ne komentirao. Za ministra gospodarstva nije bitno iskustvo u privatnom sektoru, već promišljanje o makroekonomskim prilikama”, poručio je.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA