14.2 C
Dubrovnik
Utorak, 20 svibnja, 2025
NaslovnicaDugastroMichelinov chef Mario Mandarić: Hrana mora imati okus, priču i svrhu –...

Michelinov chef Mario Mandarić: Hrana mora imati okus, priču i svrhu – estetika dolazi tek nakon toga

Restoran Marco Polo, smješten u samom srcu Grada Dubrovnika, s ponosom najavljuje ekskluzivnu gastronomsku večer koja će se održati u petak, 24. svibnja s početkom u 19:00 sati. Ovo posebno izdanje večere u 6 sljedova donosi suradnju troje vrhunskih stručnjaka iz svijeta gastronomije: chefa Maria Mandarića, gošće kuharice Irine Brajčić i sommeliera Massima Salerna.

Chef Mario Mandarić, poznat po svom hrabrom pristupu kuhanju, stvaranju bez kompromisa i dubokoj povezanosti s namirnicama i teritorijem, kreira jelovnik od šest sljedova koji će iznenaditi, inspirirati i probuditi sva osjetila. Mario pripada novoj generaciji kuhara koji razmišljaju globalno, a kuhaju lokalno – s poštovanjem prema prirodi, sezonalnosti i osobnom izrazu. Njegovi tanjuri uvijek nose poruku, emociju i priču.

Što o svojoj kulinarskoj filozofiji kaže chef Mario?

Koji je vaš put u svijetu gastronomije, jeste li već kao dijete znali da želite postati kuhar?

-Kod mene nema one klasične priče o baki koja kuha i mirisima iz djetinjstva. Iskreno, postao sam kuhar jer su moji prijatelji išli u kuharsku školu, a ja sam čuo da kuhari dobro zarađuju. To je bio jedini motiv. Tek kad sam počeo stvarno raditi taj posao, shvatio sam koliko volim kuhinju, tempo, kreativnost i timski rad. Tu sam našao sebe.

Koja je Vaša omiljena kuhinja?

-Kao klasično francuski školovani kuhar, sve što radim temeljim na tehnikama i filozofiji francuske kuhinje. To su temelji koji mi daju slobodu da istražujem i reinterpretiram hrvatske sastojke. Francuska kuhinja je za mene baza – precizna, tehnički zahtjevna i bez kompromisa. Na toj osnovi gradim sve ostalo.

Pored brzog načina života, kako se hranimo? Je li li ljudi imaju kulturu izlaska na večere, ponašanja za stolom pred posebno serviranom hranom?

-Mislim da ljudi sve više traže iskustva, ne samo obrok. Kultura stola se polako vraća – ne kod svih, ali kod onih koji cijene trud, znanje i emociju iza svakog tanjura. Ipak, ima još puno prostora za edukaciju i podizanje svijesti o tome što znači stvarno uživati u večeri.

Promovirate samoodrživu gastronomiju. U svome kuhanju primjenjujete zero waste tehniku. Kako je to izvodljivo nakon cca 15 slijedova hrane?

-Zero waste je način razmišljanja, ne trik. Kod nas se ništa ne baca – sve ima svrhu. Svaki ostatak analiziramo i pokušamo mu dati drugi život: fermentiramo, dehidriramo, pretvaramo u prah, ekstrakt ili ulje. Planiranje je ključno – znamo unaprijed kako ćemo iskoristiti svaku namirnicu do kraja.

Za vas je hrana umjetnost, gdje nalazite inspiraciju za nova jela, kombiniranje okusa, slaganje na tanjure?

-Inspiracija dolazi iz svakodnevnog života – iz razgovora, prirode, putovanja, pogrešaka koje postanu slučajni uspjesi. Volim izazivati pravila i slagati nespojivo. Hrana mora imati okus, priču i svrhu – estetika dolazi tek nakon toga.

Što Dubrovčani mogu očekivati od najavljene večere u Marco Polo restoranu?

-Večer koja neće biti “još jedna večera”. Dovodim sa sobom energiju, tim i filozofiju iza svega što radimo. Očekujte tanjure koji će izazvati emocije, iznenaditi kombinacijama i pokazati koliko daleko može ići hrvatska gastronomija kad se spoje znanje, sloboda i strast.

Broj mjesta je vrlo ograničen, a rezervacije su obavezne. Za rezervaciju stola i dodatne informacije kontaktirajte nas na 098526540.

Gastro događaj u restoranu Marco Polo – bit će to susret filozofija, emocija, energija i znanja, pretočenih u tanjure i čaše

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE