19.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadU našem stiluMediteranski vrt Lenke Haštok u Malome Stonu oaza je ljepote i mira

Mediteranski vrt Lenke Haštok u Malome Stonu oaza je ljepote i mira

Ako želiš biti sretan jedan dan – napij se; Ako želiš biti sretan godinu dana – oženi se; Ako želiš biti sretan do kraja života – postani vrtlar, kaže često citirana kineska poslovica. U vrtu gospođe Lenke Haštok u Malome Stonu, uistinu nitko ne može ostati ravnodušan. Boje, oblici, mirisi sa svih strana, biljke rastu u stijeni, na travi u arlama u grastama.

Na vratima me dočekuje lavež prekrasnog riđeg mješanca. Binga je Lenka spasila prije eutanazije u jednom skloništu za životinje na sjeveru Hrvatske. Imao je tada 5. mjeseci, a popriličan trud je trebao da ga se dovede do Stona. Danas je on zadovoljan pas, no i dalje se boji nepoznatih ljudi. Trebalo nam je malo vremena, ali smo se sprijateljili. U to je iz kuće izletila razigrana pudlica Rio, a znatiželjno su i mačke došle provjeriti gosta.

Vrt gospođe Lenke, 2012. na nagradnom natječaju Dubrovnikneta izabrali su stručnjaci, kao najljepši, među pedesetak sudionika. Danas on izgleda drugačije, bujnije, ali svejedno osvaja ljepotom.

Pobjednik je mediteranski vrt Lenke Haštok

-Prije dvadeset godine kupila sam ovu kućicu i zemljište. Kuća je bila neuseljiva, a zemljište je bilo zatrpano smećem i građevinskim otpadom. Prvo sam počela uređivati okućnicu i iznenadila se kad sam otkrila prirodne stijene. Ništa nisam rušila ni micala. Prirodni teren, stijene i međe uklopila sam u svoju viziju budućeg vrta za uživanje, priča mi ponosna vlasnica ovog mediteranskog vrta.

O biljkama tada nije ništa znala,pa je godinama kupovala sadnice, koje bi ubrzo propale. Onda je uzela “knjigu u ruku” i naučila sve što se o biljkama može naučiti u knjigama, a onda je počela učiti i na vlstitom iskustvu. U ovome vrtu nema umjetnih gnojiva, ni pesticida. Bube i pčele slobodno lete sa cvijeta na cvijet, a u stijeni su se prirodno zasadila i dva mala stabla, šipak i murva.

-Ma oni ne mogu tu više izrasti,ali eto imam dva prirodna bonsaia. Malo ih tu i tamo obrežem, a murva čak ima i ploda. Stalno sadim nešto novo, ne volim da mi je vrt uredno podšišan i strogo raspoređen. Tu sve biljke rastu jedne preko drugih, a posadila sam ih tako da tijekom cijele godine nešto cvjeta.

Neke biljke,kojima tlo ne odgovara rastu u grastama, kao što je kamelija, rododendron ili Lenki omiljena gardenija. U siječnju vrtom procvjetaju visibabe, a onda malo po malo i ostale cvjetnice. Najljepše je kad uvečer sjedne na svoju verandu, a bijelo cvijeće pusti svoj vonj.

Raste tu djevojačko oko, ali i crnooka suzana, leptirov cvijet, carevići, više vrsta jasmina. Čerošpanje su dobile krasan starinski lonac, koji je Lenka pronašla na otpadu, a savršeno se uklopio u njezin vrt. Granu koju je pronašla, morem ispranu, na plaži, u vrtu je obložio bršljan pa sad to izgleda kao neka čudna skulptura konja.

Kao i u svakom vrtu radovi još nisu gotovi i kako Lenka kaže vjerojatno nikada neće ni biti. Uz prvotni vrt, nadokupila je još jednu parcelu na kojoj rastu šipak, maslina i naranča popravila je međe, a pripremila je i temelj za buduću drvenu vrtnu kućicu, jer više nema mjesta u ormarima za vrtni alat i graste.

Gospođa Lenka prije devet godina se preselila u svoj mali raj, a nekoliko godina kasnije pošla je u mirovinu. Kaže da joj uz njezine životinje i vrt nikad nije dosadno, a život u Malom Stonu opisuje kao miran seoski život, ali ne na selu, jer joj je riva na 5 minuta hoda, a tamo je živahan društveni život, osobito ljeti.

-Kad mi dođu gosti, na primjer, naručimo hranu u obližnjem restoranu. Dođe konobar i servira sve na mojoj verandi. Pa gdje to još ima?

Radila sam naporan posao, cijeli život u brizi za starije i nemoćne. Sanjala sam miran život u prirodi i nakon dugih godina rada i truda uspjela sam urediti i kućicu i vrt. Ne fali mi grad ni najmanje, a pogotovo ne gužva, promet i buka. Ovdje imam sve, cijeli mi je dan ispunjen. Počela sam se baviti i fotografijom, pa često sa psima i fotoaparatom skitam po brdima i slikavam. Čitam, kad nađem vremena. Puno je posla oko mojih životinjica i vrta, a imam i jednog ježa, koji svake večeri dođe,najede se mačje hrane, napije vode i nestane negdje u vrtu.

Lenka Haštok stvorila je svoj mali raj u Malome Stonu u kojemu provodi umirovljeničke dane uživajući u prirodi i miru, a vi uživajte u fotogaleriji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA