28.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMatušić: Ako bude drugog vala koronavirusa, neće biti potpunog zatvaranja Hrvatske

Matušić: Ako bude drugog vala koronavirusa, neće biti potpunog zatvaranja Hrvatske

Kako će izgledati turizam u Europi u ovoj godini, i nakon koronakrize – koliko se turista očekuje i što je s radnim mjestima? O svemu tome razgovaralo se na online konferenciji koju je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Prošle godine u ovo vrijeme u Hrvatskoj je bilo 260 tisuća turista, danas ih je 44 tisuće uključujući i domaće. Koronakriza pokazala je koliko je turizam ranjiva djelatnost, pišu Vijesti.hr. 

“U ovoj krizi pokazalo se da održivi turizam je nešto što trebamo svi skupa razvijati, dakle ne masovnom turizmu, ne turizmu bez doživljaja, mogu to slobodno reći i jeftinom turizmu, već trebamo svi shvatiti da mi u Hrvatskoj moramo imati jednu jasnu strategiju kako razvijati i optimizirati jedan održivi turizam”, kazao je zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego

Održivom i eko turizmu sve se više okreću i turistički djelatnici jer turisti, iz sigurnosnih razloga, na odmoru se žele izolirati od gužve – što pokazuje i podatak da u Hrvatskoj trenutačno najviše turista odsjeda u privatnom smještaju, potom u kampovima, a tek onda u hotelima.

Za spas turizma ključni su i avioprijevoznici – većina europskih zemalja uskoro će ponovno početi letjeti i za Hrvatsku, a u tijeku su pregovori i s Izraelom i Turskom. U Hrvatskoj, doduše, 75 % turista stiže automobilom, poput onih iz Njemačke – zato je otvaranje granica bitan korak. 

“Od 15. lipnja njemački turisti ponovno mogu putovati i izvan Njemačke. Njemačka je tržište iz kojeg veliki broj građana putuje u europske zemlje, ali i ostale zemlje svijeta”, kaže zastupnik u Europskom parlamentu Sven Schulze.  

Austrija pak otvara granice za sve susjedne zemlje – no putovanja u Hrvatsku još nisu dopuštena. 

“U ovom trenutku iza Slovenaca Austrijanci su najčešći posjetitelji, Hrvatska je otvorena, Austrijanci to znaju i oni dolaze”, poručuje ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

U slučaju eventualnog drugog vala koronavirusa, izgleda, puno će stvari biti drugačije.

“Ako bude drugog vala koronavirusa, neće biti potpunog zatvaranja Hrvatske”, izjavio je državni tajnik Frano Matušić

Zanimljiv podatak koji smo dobili iz Hrvatske turističke zajednice je da je na današnji dan, najviše turista trenutno u: Viru, Rovinju, Malom Lošinju, Medulinu, Krku. 

A velik dio rezervacija za srpanj i kolovoz nije otkazan pa mjesta za optimizam ima. Priliku za sezonski rad imat će domaća radna snaga. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA