30.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaDupromoMASLINAR: više sreće u kapi ulja nego u moru soli

MASLINAR: više sreće u kapi ulja nego u moru soli

U ovotjednoj suradnji portala durbovnikneta i časopisa Maslinar, govori se o zdravlju u kapi ulja, kolumnistica Maslinara Nicoletta Balija piše o tome čemu nas je  sve naučila ova nesretna godina.

More soli

Ove godine, koja nas nije ničega poštedjela, naučili smo da ima više sreće u kapi ulja nego u moru soli

Ove godine, kao i svake druge, pogledavali smo se oko sebe, kriomice virili preko suhozida, promatrali susjede, i pitali se tko će prvi krenuti u berbu. Hoće li to biti rujansko ulje? Tko će prvi uslikati ulje koje izlazi još kričavo zeleno i prelijeva se laganim mlazom u spremnik? Jedva čekamo, toliko, da bi već sutra krenuli brati, samo da osjetimo taj miris.

Entuzijazam

A kad se to bude dogodilo, jer je sigurno da hoće, kao što je sigurno da će mnogi izraziti svoje negodovanje jer je rano za brati, raširit će se taj entuzijazam, tko će prije, tko će više, ta kolegijalna pozitiva, koliko je tebi bacilo, a koliki je tebi randman? A na kojoj si temperaturi? Ne natječu se samo maslinari nego i uljare, koja će proizvesti najveći broj nagrađivanih ulja, jer imati prestižne maslinare znači privući još brojnije klijente. A tih malih maslinara koji su na komadu zemlje, naslijeđene ili kupljene s otpremninom, zasadili masline kako bi u mirovini imali razonodu i brigu, je sve više i svi oni zajedno predstavljaju dobar komad torte u uljarama.

Ove godine, ljeto je potrajalo. Još se kupamo, još turisti šeću po selu. Je li i to skrivila pandemija, ili se jednostavno ljeto proteglo, ili se zaista klima mijenja, ali sve je nešto razvučeno. I ovogodišnja zrioba čini se ne žuri, uhvatila je i ona ritam sa svime oko sebe. Nešto se maslini ne da još da ju otkinemo i uzmemo materi. Lijepo joj je tu, u toplom naručju, okupana suncem, milovana vjetrom. Sad je ona u svom najboljem momentu, puna i nabijena polifenolima, vitaminima, ulje se puni, život u njoj bubri i otkucava. Bila je ovo mirna godina, ništa se posebno nije događalo, svi su bili doma, pazili je i mazili, davali vodu i kad nije trebalo, pretjerali u njezi, rezidbi…. Bila je ovo toliko mirna godina, nikud se nije išlo, sve je bilo tiše, kao da je stalo. Je, stalo je…. I priroda je to iskoristila.

Dobar urod

Ove su nesretne godine masline rodile kao rijetko koje. I kud baš sad, kad ulja ima još od prethodne berbe, kad ga restorani ne otkupljuju istim ritmom, a turisti se skrivaju. Valjda da nam pokažu koliko mogu dati, koliko im je naša pažnja dragocjena, koliko cijene naš trud i mukotrpan rad. Nagradile su nas u ovoj teškoj godini svojim najvećim blagom, dale su sve iz sebe, svoju najveću vrijednost, ulje koje pršti zdravljem, baš ove godine, kad je zdravlje jedino za čim žudimo.

Ove smo godine pokazali da poljoprivrednici mogu izdržati, jer oni svake godine nešto podnose, bila to suša ili tuča, poplave ili požari, nešto nas uvijek zakači, a mi opet dignemo glavu. Nije to kao prodaja automobila u ulaštenim autosalonima, gdje oscilacija ima, ali nema bojazni da će se nešto samo na njih okomiti i slomiti ih. U cijelom je svijetu ulje i dalje u skladištima, jer potražnja je drastično smanjena. Snalažljivi maslinari, iako pod stresom zbog nepoznanica pred koje će nas do kraja ova godina staviti, moraju opet sami pronaći način kako ustati. I hoće, jer ih maslina neće iznevjeriti, koliko god je ljudski faktor bitan, toliko smo i nepotrebni, jer maslina rađa i kad je se ne pita, daje svima, uvijek, ponekad manje, ali nikad ne posustane.

Ove kovidske, prijestupne, lude godine, kad se bojimo jedni drugih, a nitko oružje ne nosi, čeznemo samo za svim onim što smo dosad šuteći namrgođeni odrađivali. Jedva čekamo berbu, bolne noge i ramena, probdjevene noći u čekanju na ulje, smijeh veselih berača koji će se ipak „okupiti“ i provesti zajedno, na svježem zraku svaki radni dan prepričavajući zgode i nezgode iz ovog neizvjesnog perioda u ljudskoj povijesti.

Ove godine, koja nas nije ničega poštedjela, naučili smo da ima više sreće u kapi ulja nego u moru soli. Naučili smo cijeniti svaku minutu što ju provedemo zdravi. I sada kad je „samo da je zdravlja“ postao pozdrav koji je zamijenio sve druge, ne preostaje nam nego se neumorno truditi objašnjavajući prosječnom potrošaču da je u toj kapi ulja koliko sreće, toliko i zdravlja, prenijeti mu osjećaj vrijednosti koju nosi ta posebna i jedna od najzdravijih namirnica na svijetu.

Da, i ja vas pozdravljam, budite pametni i samo da je zdravlja, a sve drugo ćemo lako.

sponzorirani članak, IZVOR: Maslinar.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA