20 C
Dubrovnik
Naslovnica Dupromo MASLINAR: svi radovi potrebni vašim maslinama u rujnu

MASLINAR: svi radovi potrebni vašim maslinama u rujnu

Portal Dubrovniknet i časopis Maslinar.com nastavljaju suradnju i ovoga tjedna te donose kalendar radova za mjesec rujan.

NE ZABORAVITE:

  • Skinuti vodopije
  • Očistiti maslinik prije berbe
  • Ubrati i konzervirati zelene masline
  • Zaštititi masline od paunova oka
  • Štititi masline od trećeg napada muhe
  • Pognojiti masline
  • Pripaziti na karencu

Berba i konzerviranje zelenih maslina

Sada je vrijeme za berbu zelenih plodova maslina, namijenjenih konzerviranju. Plodovi se beru dok su tamnozelene boje, čvrsti i bez ikakvih oštećenja i uboda štetnika. Ako to ne radite isključivo za sebe, već za prodaju, onda pripazite da u jednom kilogramu, određene sorte, mora biti određen broj komada, ručno ubranih, plod po plod složenih u letvarice. Tako složene moraju se transportirati do proizvođača što prije.

Savjet mjeseca: Ako sami konzervirate zelene masline, koristite recepte bez konzervansa.

Za ekološke maslinare: Sada treba skinuti sve mladice – vodopije s grana masline, koje su izrasle tijekom ljeta.

Očistite maslinike prije berbe. Krajem ovoga mjeseca valja očistiti od trave i drugog raslinja teren ispod maslina kako bismo si olakšali skorašnju berbu. Uz to valja urediti alat, nabaviti letvarice za branje i transport, oprati i pripremiti potrebno posuđe i sve ostalo što ćemo koristiti u berbi.

Mineralna gnojidba

Ako krajem kolovoza nije obavljena osnovna gnojidba NPK mineralnim gnojivima, to valja obaviti početkom rujna. Vrste i količinu gnojiva valja prilagoditi stanju hraniva u tlu, zemljištu, rodnosti stabla i drugim parametrima, ali to je najbolje odrediti analizom tla. Također valja pripaziti na vremensku prognozu, pa pognojiti masline neposredno prije većih oborina.

3 centimetra je dubina tla na kojoj se kukulji zrela ličinka maslinove muhe.

Bakrom protiv paunova oka

U rujnu počinje djelovati paunovo oko, protiv kojeg se možemo braniti upotrebom bakrenih preparata, ali pod uvjetom da se pazi na karencu i vrijeme branja plodova. Bez straha se mogu prskati nerodna mlada stabla i ona koja su navrnuta tijekom svibnja. Uzročnik bolesti preživljava vruće ljeto na zaraženom lišću, a s dolaskom jesenskih kiša stvaraju se spore koje se prenose kapljicama vode i tako se infekcija brzo širi.

Zadnji napad maslinove muhe

Rujan je mjesec kada maslinu napada treća, posljednja generacija maslinove muhe, ali ništa manje štetna od prethodne dvije. Zrela ličinka maslinove muhe, kad napušta plod, pada na tlo i u njemu se kukulji na dubini od oko tri centimetra, što traje desetak dana. Zaštita masline od štetnika određenim kemijskim preparatima je dozvoljena, ali treba strogo voditi računa o karenci.

sponzorirani članak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

MASLINAR: Kako otopinom propolisa zaštititi biljku od lisnih i štitastih uši?

U ovotjednom izdanju portala Dubrovnikneta i časopisa Maslinar.com govorimo o propolisu. Propolis se koristi kao zaštitno sredstvo u preventivi razvoja biljnih bolesti...

Niste pogledali “Maru Fjočicu”?

Naši Kolarini pozivaju sve one koji nisu još pogledali "Maru Fjočicu" da dođu na Mrtvo zvono u utorak, 29. i u srijedu...

Dubrovnktv.net

KRATKI REZOVI – FESTIVALSKO IZDANJE: Laureati Dana hrvatskog filma, frankofoni filmovi

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na 29. izdanje Dana hrvatskog filma koji su završili dodijelom nagrada najbojim novim domaćim kratkim...

KRATKI REZOVI: “Mater”, “Mulan”, 15. Trash Film Festival …

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na film "Mater" - naslov najboljega filma regije na beogradskom FESTu, nagrada za najbolju glumicu...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić