31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaDupromoMASLINAR: Masline ipak ne mogu bez vode

MASLINAR: Masline ipak ne mogu bez vode

Dubrovniknet i časopis Maslinar u ovom broju donosi kolumnu Sinaja Bulimbašića, koji odgovara se pita gdje smo pogriješili ove godine i odgovara kako je glavni problem u nedostatku vode

Ne ponovila se ova maslinarska godina, a sve smo učinili kako triba. Lipo smo nakon berbe maslina prošle godine, masline pognojili osnovnim gnojivom, odrezali u debelo, namazali zaštitnom pastom, poprskali bakrom i pustili ih na miru. U rano proljeće, dodali smo dušika i proveli rezidbu na nožice – „škarenje“.

Kao predizborna kampanja

Zabrstilo je, kao nikad do tada, a mi smo se sjetili stare težačke proverbe da je brst kao i predizborna kampanja političara, puno obećaje, a na kraju malo ili ništa daje. I tako je i bilo. Suša i plodovi su zakržljali, ostali mali, a visoke i dugotrajne temperature nisu dozvolile razvoj štetnika i bolesti. I šta smo onda falili, ako smo sve učinili po zanatu i kako Bog zapovida?

Nije bilo vode!

Jer maslina transpiracijom prenosi otopljenu hranu (gnojivo) iz zemlje preko korijena, stabla, grana i grančica u list, ali u isto vrijeme, zahvaljujući vodi, biljka regulira i vlastitu temperaturu, te omogućuje hlađenje. Manjak vode u tlu ima negativan utjecaj na fotosintezu u plodu – sakupljanje ulja i respiraciju, odnosno razinu ugljikohidrata biljke. Stablo masline, starosti desetak godina, tijekom jedne godine prometne preko tisuću litara vode.

Eto to smo mi i priroda ove godine falili.

Maslini treba voda tijekom cijele godine, a kod nas u priobalju ima je u dovoljnoj količini od listopada do veljače, donekle u ožujku i rujnu, ali od travnja do kolovoza nema je ni za lijek. A upravo u to vrijeme voda joj je najpotrebnija, jer u sušnoj godini, kao što je bila ova, za jedno navodnjavanje rodnoj maslini, potrebno je 200 litara vode, a pod pretpostavkom da suša traje tri mjeseca i da je treba zaliti svakih 15 dana, samo za jednu maslinu potrebno je tisuću litara vode.

Ne isplati se

I upravo ovogodišnja intrada, zorno nam je pokazala da smo maslinu jako dobro pripremili, ali nije bilo vode. Plodovi su bili mali, smežurani, velike koštice, plodovi i lišće je povremeno otpadalo, gotovo da i nije bilo porasta mladica, ali i na mjestima i sortama primijetili smo i sušenje pojedinih grančica.

I što sada? Jednostavno – potrebno je masline navodnjavati!

Voda je za budući razvoj hrvatskog maslinarstva neophodna, jer za ekonomsku isplatljivost uzgoja maslina, uza sva nastojanja, bez navodnjavanja nećemo biti konkurentni i jednostavno ćemo doći do onoga „ne isplati se uzgajat masline“.

Hrvatska, koja je vodom jedna od najbogatijih država, a priobalje na čijem se prostoru dnevno neiskorišteno u more ulijevaju na tisuće kubika pitke vode, je žedna i oskudna za navodnjavanje poljoprivrednih kultura. Potrošnju vode skupo plaćamo, ali uz to ogromni su nameti i raznorazne naknade za zaštitu vode, za održavanje sustava vodoprivrede, za odvodnju…

I zato, pozivam saborske zastupnike iz priobalja, bez obzira na stranačku pripadnost, da se zauzmu za jeftiniju vodu maslinarima.

izvor: Maslinar.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA