30.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleMartina Žerovnik svoju je tešku, ali i inspirativnu životnu priču pretočila u...

Martina Žerovnik svoju je tešku, ali i inspirativnu životnu priču pretočila u knjigu “Rupa bez Dna”

Večeras je u samostanu sv. Klare održano predstavljanje knjige, “Rupa bez Dna”, autorice Martine Žerovnik. Riječ je o autobiografskoj knjizi kroz koju autorica progovara o vršnjačkom nasilju koje je doživjela, kao i o nerazumijevanju, ignoriranju i neprihvaćanjem okoline.

Danas, tridesetogodišnja djevojka, Martina se tijekom osnovne škole borila s dobroćudnim tumorom. Na svom putu k ozdravljenju prošla je operacije, zračenja, druge gradove.

Ipak njena ambicija i želja da se unatoč zdravstvenim poteškoćama školuje odvela ju je u Zagreb, gdje je nastavila srednjoškolsko obrazovanje i završila smjer Upravni referent.

Tad je zapravo i započeo vršnjačko nasilje, nerazumijevanja odbacivanje i ignoriranje…Podršku nije dobila, prema njenim riječima, niti od odgajateljica u domu u kojemu je bila smještena, što joj je svakako teško palo, jer nije željela biti odvojena od obitelji, ali škola i svjedodžba je bio cilj koji nije htjela propustiti.

Martina je knjigu izdala kako bi upozorila i ispričala svijetu na koje sve načine gruba riječ i izostanak podrške mogu utjecati na mladog čovjeka. Naime, godinama kada se trebala razvijati da bi sutra bila samopouzdana mlada žena, bez obzira na sve poteškoće koje su je zadesile, ona je umjesto podrške dobivala “Ti to ne možeš”, “Ti bi išla na fakultet?”, djevojkama i nekim odgajateljicama nije “sjelo” ni to što je „blitvarka“ s juga, a njene govorne i druge mane uzrokovane dugim liječenjem bile su poligon za izrugivanje.

“Poručila bih djetetu kojem se događa slično da prijavi što mu se događa, da kaže roditeljima, da upiše školu u svom gradu, blizu svoje obitelji. Onima koji zlostavljaju druge poručila bih da to ne rade, da to je to jako ružno. Poručila bih im i da se stave u kožu osobe kojoj to rade”, poručila je danas na promociji Žerovnika.

Iako su danas, ružna iskustva o kojima je u knjizi progovorila njena prošlost, ova hrabra i inspirativna mlada žena i danas se suočava s izazovima, a jedan od najvećih je i nemogućnost stalnog zaposlenja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA