20.8 C
Dubrovnik
Subota, 28 svibnja, 2022
NaslovnicaPolitikaMaro Kristić: vrijeme je da građanima pogledamo u oči

Maro Kristić: vrijeme je da građanima pogledamo u oči

Razdoblju korištenja dijela mjera državne potpore namijenjenih očuvanju radnih mjesta i prevladavanju teške gospodarske krize uzrokovane širenjem zaraze virusom covid 19 došao je kraj. Ministar Marić je i službeno objavio kako više nema odgode plaćanja poreza i doprinosa te uputio poduzetnike na korištenje kredita poslovnih banaka čime je jasno dao do znanja da u državnom proračuni više nema dovoljno sredstava za subvencioniranje posrnulog gospodarstva odnosno očuvanje radnih mjesta. Pritom, ogroman problem poduzetnicima predstavljaju poslovne banke koje su zaključale kreditne aranžmane za sve one koji su koristili državne mjere jer su isti ocjenjeni rizičnim klijentima, a gotovo svi poduzetnici spadaju u tu skupinu. Ništa drugo nije bilo ni za očekivati kada je 94 % hrvatskog bankarskog sektora u stranim rukama i država nema nikakvu kontrolu i mehanizme nametnuti im obavezu financiranja poduzetnika u teškoćama, a HABOR i HAMAG osim što nemaju dovoljno sredstava financiraju po babu i po stričevima. Posljedice privatizacijske pljačke danas plaćaju i oni koji su tada bili u pelenama i nisu imali pojma o tome što se oko njih događa.

Zadaća svih nas je učiniti sve što je u našoj moći da posljedice teške krize budu što manje i da zimu koja dolazi preživi što više poduzetnika, ali to se može samo trudom, dijalogom, rješenjima i iskrenim i transparentnim pristupom, a ne skrivanjem činjenica i podataka koji trebaju biti javno dostupni. Vrijeme je da građanima pogledamo u oči i suočimo ih s realnošću, kako oni na državnoj razini tako i mi u Gradu Dubrovniku.

Nevjerojatna je činjenica da se Gradsko vijeće Grada Dubrovnika sastajalo tri puta češće kad je tekao med i mlijeko nego sada kad je cijeli Grad ugrožen i kada se u zraku osjeća teška briga i neizvjesnost.

Niti se sazivaju sjednice gradskog vijeća niti gradske institucije nude bilo kakva rješenja za prevladavanje krize. Javnost se zabavlja time tko je kome zaprijetio, a nitko nema petlje iznijeti imena.

Stoga zahtijevamo sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika na kojoj će se u detalje iznijeti financijsko stanje Grada Dubrovnika, svih gradskih poduzeća i ustanova te na kojoj će se otvoreno i bez skrivanja raspravljati o mjerama za prevladavanje krize u javnom i privatnom sektoru te poslati javna poruka poslovnim bankama kojom će se od njih tražiti preuzimanje dijela rizika i potpora poduzetnicima – stoji u priopćenju Mara Kristića.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA