13.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022
NaslovnicaPolitikaMaro Kristić: sada je trenutak da Grad bude fleksibilan i prilagodljiv prema...

Maro Kristić: sada je trenutak da Grad bude fleksibilan i prilagodljiv prema gospodarstvenicima


Prije nekoliko dana ukazali smo na potrebu za razumnim i racionalnim upravljanjem javnim novcem u vremenima koja slijede i apelirali na ozbiljan pristup u utvrđivanju mjera za ublažavanje posljedica krize čiji se razmjeri i posljedice u ovom trenutku ne mogu znati. Dan kasnije gradonačelnik je s građanima podijelio zabrinutost za turističku sezonu, iznio predviđanja gradske uprave o štetama koje će pretrpjeti gradski proračun, ali i najavio pomoć i olakšice za gospodarstvenike.

Smatramo kako je takav potez odgovoran i razuman te da isti pokazuje da je gradska uprava bez obzira na težinu trenutka shvatila kako je sada ključno biti potpora svima onima koji su doveli do toga da Grad Dubrovnik već nekoliko godina ima najveći proračun per capita u Republici Hrvatskoj, a to su njegovi građani,  obrtnici, poduzetnici, gospodarstvenici. No, za upravljanje u teškim vremenima nisu dovoljna samo obećanja, jer za ublažiti štetu svima onima koji će biti pogođeni neće biti dovoljno novca.

Stoga čudi kako pojedini akteri na političkoj sceni olako ispaljuju mjere, postotke, olakšice, u isključivoj namjeri ubiranja jeftinih političkih bodova bez uporišta u realnosti i bez ikakvih analiza. Duboko vjerujemo kako je gradska uprava već upozorila svoje pročelnike, direktore i ravnatelje da pažljivo biraju prioritete i da privremeno odustanu od investicija koje u ovom trenutku nisu od vitalnog značaja, jer nitko od nas ne može znati kada će se stanje na osjetljivom turističkom tržištu normalizirati i kolike će biti konačne štete za proračun i gospodarstvo grada.

Želimo ukazati na činjenicu kako postoje izravne i neizravne mogućnosti za različite vrste  potpora i da uspjeh u ublažavanju posljedica ovisi o tome koliko ćemo biti ozbiljni, odgovorni i koliko ćemo zajedništva pokazati u donošenju odluka. Stoga smo očekivali kako će nadolazeća sjednica gradskog vijeća u prvi plan staviti upravo mjere i aktivnosti za suzbijanje negativnih posljedica širenja corona virusa na turističku sezonu te da će u skladu s time biti i formiran dnevni red.

No,  dnevni red ne djeluje usklađeno s aktualnim trenutkom i na njemu su neke od mjera koje su bile predviđene za potpuno drugačije okolnosti u kojima smo očekivali još veći priliv turista, nove rekordne rezultate, ali i kolaps na prometnicama i javnim površinama grada. Smatramo kako će takve mjere ukoliko ih usvojimo, a tu prije svega mislimo na novu prometnu regulaciju (zabrane prometovanja taksistima i autobuserima bez dozvola niz Boninovo, sigurnosne kontrole taksista i autobusera u graničnom području lučke uprave koje su prestroge i van ustavnih ograničenja), kao i prijedlog odluke o komunalnom redu koji otežava dostavu namirnica ugostiteljima u povijesnoj jezgri i na taj način stvara poteškoće u djelovanju i njima i dostavljačima, samo dodatno opteretiti gospodarstvenike, bez potrebe i bilo kakvog pozitivnog učinka.

Za takve mjere uvijek ima vremena, ali one svakako trebaju uslijediti nakon normalizacije situacije, a ne u trenutcima kada je jasno da će turistički promet biti neusporedivo manji nego prošle godine. Sada je trenutak da budemo fleksibilni i prilagodljivi, bez velikih ograničenja i represije kada je gospodarstvo u pitanju. Kod utvrđivanja mjera potpore gospodarstvenicima treba biti odgovoran i pravedan i napraviti jasnu razliku između onih koji tijekom cijele godine obavljaju djelatnost i doprinose gradskom proračunu i onih kojima je turizam dopunska djelatnost i sredstvo za ostvarenje dodatnih prihoda pa je u skladu s tim načelom potrebno i birati prioritete i donositi mjere potpore.

Naposljetku želimo skrenuti pozornost kako smo sigurni da oni koji su i do sada nesebično stajali na raspolaganju Gradu Dubrovniku mogu puno pomoći u prevladavanju krize, a to su Zaklada Blaga djela i Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA