23.8 C
Dubrovnik
Subota, 1 listopada, 2022
NaslovnicaPolitikaMarko Potrebica za Penavu: on je moj prijatelj i skupljam potpise za...

Marko Potrebica za Penavu: on je moj prijatelj i skupljam potpise za njega

Informacija kako Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća i bliski suradnik dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića skuplja potpise za kandidaturu Ivana Penave za zamjenika predsjednika HDZ-a na predstojećim unutarstranačkim izborima, izazvala je brojna pitanja o (ne)jedinstvu dubrovačkog HDZ-a. Zašto se Potrebica odlučio na ovaj potez i znači li to da na unutarstranačkim izborima podržava oštre oponente aktualnog predsjednika Andreja Plenkovića i njegovog načina vođenja stranke i države?

Upućuje li informacija kako skupljate potpise za vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu kao kandidata za zamjenika predsjednika HDZ-a, na Vašu podršku konkurentskom taboru aktualnog predsjednika i vodstva HDZ-a?

Smatram da mediji nisu mjesto za voditi unutarstranačku kampanju, ali da ne bude nepotrebnih konstrukcija, odgovorit ću na vaša pitanja. Moja podrška Ivanu Penavi znači upravo to – podršku Ivanu Penavi, ni više niti manje od toga. Za dio kandidata sam se već odlučio (Ivan Penava i Branko Bačić), a za dio ću se odlučiti tijekom kampanje kada čujem njihove stavove o, za mene bitnim pitanjima. Što se tiče gospodina Penave, on i ja smo prijatelji, a poznato je, što sam pokazao i ranije na unutarstranačkim izborima, da se ja mojih prijatelja ne odričem i uvijek sam uz njih. Zamolio me da mu među našim članovima skupim potpise za kandidaturu, što sam i napravio. Inače držim da se svima koji se žele kandidirati treba to potpisima i omogućiti.

Gradonačelnik Franković i župan Dobroslavić, načelnici Lasić i Nardelli, su iskazali potporu Plenkoviću i njegovom timu, je li dubrovački i županijski HDZ jedinstven po pitanju podrške ili se to ne bi niti trebalo očekivati?

Moje je mišljenje da je HDZ na jugu Hrvatske jedinstven i da ima jasnu strategiju. U vremenu unutarstranačkih izbora svi članovi imaju pravo podržati onoga koga smatraju da je najbolji za određene pozicije. Kolektivnih izjašnjavanja nije bilo, a nije dobro niti da ih bude, jer bi to podsjećalo na neka bivša vremena. Iznimno je važno da svi pazimo kako komuniciramo u javnosti jer je važno zadržati demokratsku razinu i iz ovih unutarstranačkih izbora izaći jači.

Vjerujem da će izbori pokazati snagu HDZ-a, te da i mi koji imamo kritike za određene postupke i odluke, imamo svoje mjesto u stranci, uključujući i gospodina Penavu. Samo tako možemo biti snažna stranka. Ako se stavimo u poziciju da se bojimo izražavati svoja mišljenja u vremenu, primjerice unutarstranačkih izbora, onda će HDZ biti osuđen na pad ispod 20 posto. Tada nam ni rezultat na parlamentarnim izborima neće biti dobar, a cilj je pobjeda na izborima, stoga ću podržat one za koje sam uvjeren da mogu donijet dobar rezultat HDZ-u, a Penava je jedan od njih.

Imate li ikakvih spoznaja da se HDZ-ovcima prijeti, ucjenjuje ih se, da ne potpišu kandidature za “izazivače”? Kakva su vaša iskustva s potpisima za vukovarskog gradonačelnika?

Takva saznanja nemam, u Gradu sve protječe po demokratskim standardima. Hvala svima koji su potpisali da se gospodin Penava može kandidirati, a oni naši članovi koji to još žele uraditi, mogu me kontaktirati.

Mislite li da može biti iznenađenja budući se glasuje anonimno i po načelu – jedan član jedan glas. Koliko u dubrovačkom HDZ-u ima članova koji žele promjene kakve najavljuju Kovač, Stier i Penava?

Svaki naš član i članica po prvi puta imaju pravo glasovati po principu jedan čovjek jedan glas za najvažnije pozicije unutar stranke, to je pozitivna promjena koju je inicirao gospodin Plenković kao zalog jačanja unutarstranačke demokracije. Članovi će odlučiti tko će biti izabran, a ja sam uvjeren da će jedan od njih biti i gospodin Penava.

Nakon unutarstranačkih izbora na nacionalnoj razini kreću oni na lokalnim razinama. Koliko će tu stvari ovisiti o “raspletu” na nacionalnoj razini? Može li se išta promijeniti po pitanju već najavljenih kandidatura za predsjednika dubrovačkog hdz-a, Mata Frankovića te Vas i Blaža Peza kao kandidata za potpredsjednike? Može li se očekivati još kandidata za te dužnosti unutar stranke? Mislite li da će se HDZ nakon ove kampanje u kojoj su pale i teške riječi te bez obzira na ishod, uspjeti konsolidirati i “uhititi” za isti štap za parlamentarne izbore?

Svaki član gradske organizacije ima se pravo kandidirati i pozivam sve naše članove koji imaju takve ambicije, da to pravo iskoriste. Javno sam podržao gradonačelnika Frankovića u njegovom novom mandatu za predjsednika GO HDZ Dubrovnik. Tu nema promjena niti će ih biti. Naučili smo lekciju da samo jedinstveni, u Gradu možemo polučiti dobar rezultat. To jedinstvo danas imamo, a imat ćemo ga i nakon unutarstranačkih izbora, bez obzira na rezultat u Zagrebu. Politika Gradskog odbora HDZ-a u Dubrovniku kroji se i krojit će se u Gradu, a ne u Zagrebu. Podržavam kandidaturu kolege Peza jer se ekipa koja ima podršku ne mjenja. Drago mi je da je kolegu Peza i mene gradonačelnik podržao u našim ambicijama da budemo potpredsjednici GO HDZ-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA