32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiLučka uprava Dubrovnik uložit će 440 000 eura u novu LED rasvjetu

Lučka uprava Dubrovnik uložit će 440 000 eura u novu LED rasvjetu

Lučka uprava Dubrovnik provedbom projekta prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska CBC Programme 2014-2020 uložit će 440.000 eura od čega bespovratna EU sredstva iznose 374.000 eura ili 85% vrijednosti u uvođenje nove LED tehnologije za rasvjetu lučkog područja, javljaju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Naime, Europski fond za regionalni razvoj odobrio je 7,1 milijun eura za Projekt naziva SUSPORT –Sustainable PORT’s u okviru spomenutog projekta. Riječ je o programu prekogranične suradnje Italije i Hrvatske u kojem uz vodećeg partnera, odnosno Port Network Authority of the Eastern Adriatic Sea, sudjeluje još petnaest projektnih partnera, od čega 8 iz Italije i 7 iz Hrvatske.

U sklopu projekta za hrvatske partnere odobreno je ukupno 2,7 milijuna eura od čega 2,2 milijuna eura namijenjeno lučkim upravama Rijeka, Zadar, Split, Ploče i Dubrovnik. Ukupni dio budžeta za svaku lučku upravu pojedinačno iznosi 440.000 eura od čega bespovratna EU sredstva iznose 374.000 eura ili 85% vrijednosti projekta. Navedena sredstva su odobrena za razvojne projekte kojima će se povećati ekološka održivost i poboljšati energetska učinkovitost hrvatskih luka.

Lučka uprava Rijeka provedbom projekta omogućiti će projektiranje i nabavu opreme za unaprjeđenje električne rasvjete i uvođenje tehnologije LED rasvjete na javnim lučkim površinama koje koriste građani (npr. osvjetljenje riječkog lukobrana), te za nabavu i instalaciju punionice za električne automobile i nabavu električnog vozila. Cilj projekta je ušteda električne energije i smanjenje svjetlosnog zagađenja na javnim lučkim površinama.

Lučka uprava Zadar provedbom projekta  omogućiti će uvođenje alternativnih izvora energije u luci Gaženica, odnosno instalaciju fotonaponskog sustava koji će se osigurati energiju za osvjetljenje luke i za solarni terminalni sustav za toplu vodu i grijanje. Cilj projekta je ušteda električne energije i razvoj Gaženice u „zelenu“ luku.

Lučka uprava Split provedbom projekta  omogućiti će daljnje poboljšanje kvalitete lučke usluge i zaštita okoliša uz razmjenu primjera najbolje prakse.

Lučka uprava Ploče provedbom projekta  omogućiti će poboljšanje energetske učinkovitosti lučkih operacija i povećanje kompetencija za upravljanje pomorskim i multimodalnim teretnim prometom na ekološki održiv način.

Lučka uprava Dubrovnik provedbom projekta  omogućiti će uvođenje nove LED tehnologije za rasvjetu lučkog područja čime će se osigurati značajna ušteda u potrošnji električne energije.

Projekt se općenito odnosi na poboljšanje kvalitete, sigurnosti i ekološku održivost usluga pomorskog i obalnog prometa promovirajući multimodalnost i službeno će započeti u lipnju, odnosno srpnju 2020. godine, te će trajati ukupno tri godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA